You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

1.000.000.000 tennis- og padelbolde skal ind i det cirkulære loop

@Redaktionen

Brugte bolde er ikke skrald, men en ressource for virksomheden Dots.Recycling, der giver boldene nyt liv – blandt andet som filtpuder til stole. Klimaklar-programmet gav virksomheden et nyt perspektiv på, hvor lang den cirkulære værdikæde egentlig kan blive.

Brugte bolde er ikke skrald, men en ressource for virksomheden Dots.Recycling, der giver boldene nyt liv – blandt andet som filtpuder til stole. Klimaklar-programmet gav virksomheden et nyt perspektiv på, hvor lang den cirkulære værdikæde egentlig kan blive.

Danskere smasker til de lodne, gule bolde som aldrig før, for padletennis er eksploderet herhjemme. På verdensplan betyder tennis-iveren, at der bliver smidt en milliard bolde ud om året, og det er en skam, hvis man spørger startupvirksomheden Dots.Recycling.

Virksomheden samler de brugte bolde ind for at give dem en ny cirkulær fremtid, blandt andet som filtpuder, der sættes under stole og beskytter gulvet mod ridser.

”Tennis- og padelbolde er ikke restaffald. Det er en ressource, vi skal genbruge – og vi kan gøre en stor forskel, hvis vi påtager os optaven sammen,” forklarer Christoffer Flagstad, CMO og partner i Dots.Recycling.

Dansk Padel Forbund og DGI er allerede officielle partnere med virksomheden, og deres genbrugsløsning er også til stede ved DM i padel i år. I alt er genbrugsløsningen implementeret i mere end 120 tennis- og padelklubber i hele Danmark, hvor de servicerer mere end 1000 baner. For volumen er afgørende, hvis den cirkulære løsning skal batte noget i det store regnskab.

“Lige nu bruges de indsamlede bolde i en række produkter, der tilsammen øger boldens levetid fra et par timers aktivt spil til mere end 30 års værdi som nye produkter. Potentialet er meget større, men det kræver, at langt flere bolde genbruges, så de kan indgå som resourcer til en vifte af industrier på den helt store skala,” siger Christoffer Flagstad.

Hvorfor tilmeldte Dots.Recycling sig Klimaklar?

”Programmet virkede meget lige til, og som noget, vi kunne tage i præcis det tempo, vi havde lyst til. Det er rart, for vi er kun to fuldtidsansattei virksomheden, så et fleksibelt forløb, hvor vi selv lærer at beregne og finde dataen, har været super brugbart. Det har givet os en dybere forståelse selv, uden at vi skulle købe os til ekstern hjælp” – Christoffer Flagstad, CMO og partner i Dots.Recycling.

700 virksomheder på grøn rejse

Dots.Recycling er langtfra den eneste virksomhed, som lige nu arbejder med nye og mere cirkulære forretningsmodeller. Mere end 700 danske virksomheder i gang med forløbet Klimaklar Produktionsvirksomhed, som giver viden og værktøjer til at forstå egen CO2-data, sætte reduktionsmål samt få inspiration til god klimakommunikation. Programmet er udviklet af Dansk Industri i tæt samarbejde med Industriens Fond og er gratis for alle danske produktionsvirksomheder og relaterede brancher, der samarbejder tæt med en produktionsvirksomhed.

”Virksomhederne har i stigende grad behov for at kunne måle og reducere deres CO2-udledning. Ikke bare ud fra miljømæssige hensyn, men også på grund af ny lovgivning, som betyder, at store virksomheder i højere grad kommer til at stille krav om CO2-data til deres underleverandører. Danske produktionsvirksomheder sørger for at holde sig konkurrencedygtige, hvis de er skarpe på den her dagsorden,” forklarer Frederik Bo Rosenquist, der er klimarådgiver i Klimaklar.

“I et Klimaklar-forløb får virksomhederne adgang til en digital læringsplatform. Her lærer deltagerne at indsamle CO2-data og udfærdige virksomhedens CO₂-beregning, så de ud fra beregningerne kan sætte nye reduktionsmål. Derudover får virksomhederne inspiration til god klimakommunikation, så de undgår greenwashing i deres markedsføring.

Ved siden af læringsplatformen får virksomhederne adgang til ugentlige teamsmøder, mulighed for at kontakte en klimarådgiver telefonisk. Desuden tilføjes der løbende nye moduler til platformen med fokus på specifikke tematikker indenfor den grønne omstilling – for eksempel scope 3 og cirkulær økonomi, som Dots.Recycling også valgte at gennemgå udover standardmodulerne.

”Måske vil deltagerne gerne bare gå mere i dybden og få styrr på sin CO2-data. Det kan også være, at de vil brede deres kendskab ud til blandt andet cirkulær økonomi, og hvordan det kan spille ind i reducering af ens CO2-aftryk – og det kan vi også inspirere til,” siger Frederik Bo Rosenquist.

Om Klimaklar

– Klimaklar Produktionsvirksomhed giver virksomheder viden og værktøjer til at forstå egen CO₂-data, sætte reduktionsmål samt få inspiration til god klimakommunikation

– Virksomheden får op til tre log-ins til den digitale læringsplatform, hvor man også kan tilgå ugentlige læringsmøder eller booke 1:1 rådgivning.

– Programmet er gratis for alle danske produktionsvirksomheder og relaterede brancher. Indtil videre har 700 virksomheder signet op på platformen.

– Når virksomheden føler sig klar, kan de tage en quiz på platformen, der frigiver et diplom for deltagelsen i Klimaklar. De vil også kunne tilmelde sig et Klimaklar-netværk efterfølgende.

En længere cirkulær værdikæde

Når Dots.Recycling indsamler boldene, starter de med at teste og re-etablere trykkvaliteten, så de bolde, der er blevet smidt ud for tidligt, kan få en ekstra chance på banen som cirkulære genbrugsbolde. Disse bolde indsamles selvfølgelig igen, og benyttes i første omgang i virksomhedens produktion af filtpuder. En cirkulær model for brugte bolde, som de fik bekræftet i Klimaklar-forløbet.

”Vi tilmeldte os egentlig programmet for at få overblik over vores CO2-udledning. Vi vil gerne være på forkant, når den store kunde spørger. Vi ville have et overblik og en dybere forståelse af vores CO2-data – ikke mindst for at se, om der var et sted, vi kunne rykke på noget i forhold til at reducere vores udledning,” fortæller Christoffer Flagstad og fortsætter:

”Modulet omkring cirkulær økonomi var rart at gå igennem, fordi det fortalte os, at det vi gør er rigtigt: Det har kvalificeret vores forretningsmodel.”

Dots.Recycling er født cirkulær og har allerede i første del af produktudviklingen indtænkt de cirkulære led. Modellen forlænger levetiden på tennis- og padelbolde – enten som bolde eller som andre produkter.

Igennem Klimaklar-forløbet er de dog samtidigt blevet opmærksomme på andre cirkulære forretningsstrategier, der kan implementeres i resten af værdikæden; for den cirkulære rejse er ikke fuldendt endnu. Produktionen af filtpuderne efterlader nemlig 30-40 procent spild – og mens de har godt styr på at genbruge alt gummiet fra boldene i forskellige gulvløsninger, arbejder Dots.Recycling på at finde en løsning, så også alt filten fra boldene kan genbruges.

Filtpuderne fra DotsRecycling er produceret genanvendte tennisbolde Her ses de monteret under en stol

T-shirts, gulve og granulat

Ambitionen er, at de mange bolde skal genbruges og sendes tilbage i sporten. Det sker allerede med gummiet, som granuleres og bliver til gulvløsninger rundt om banen. Og når volumen bliver stor nok, kan filten eksempelvis laves til nyt genbrugstekstiler.

”Der skal lægges flere cirkulære led ind i vores produktion. Vi kigger ind i mere genanvendelse, så især restproduktionen af filt kan aktiveres optimalt,” siger Christoffer Flagstad.

Virksomheden er godt på vej, men skal have øget fokus på volumen og de rette partnerskaber. For det kræver en stor mængde restprodukter, hvis de virkelig skal kunne gøre noget med den – en stor kunde kan have brug for minimum 20 tons, hvis det skal være nok.

”Vi kan nok godt finde producenter, der tager mindre mængder, men hvis vi gerne vil lave filten om til nye tekstiler til sportsindustrien, så bliver det for dyrt, hvis ikke vi arbejder med store mængder. Samtidig er de store mængder jo hele forudsætningen for, at det rent faktisk giver en impact,” siger Christoffer Flagstad.

Mød Klimaklar på LOOP 2024, Lokomotivværkstedet

Mød Team Klimaklar både den 24. og 25. april på LOOP 2024. Du finder os på stand 84!

Både onsdag og torsdag vil der være konkurrencer, gode præmier, spændende oplæg og lækre snacks på standen.

Du kan også møde virksomheden Dots.Recycling både onsdag og torsdag, hvor du kan prøve at trykke din egen filtpude ud af brugte tennis- og padlebolde.

FLERE FRA COMMUNITY