This post is also available in: English
En ny rapport fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet peger på droner som en gamechanger inden for overvågning og optælling af fugle. De små, ubemandede luftfartøjer har nemlig potentiale til at løse flere af de problemer, der plager traditionelle optællingsmetoder.
Læs også: Insekter overvåges med AI i Nationalpark Thy: Ny teknologi kan beskytte biodiversiteten – TechSavvy
Fugleoptælling er en central aktivitet for at kunne vurdere bestandenes tilstand og udvikling, men de gængse metoder har flere udfordringer. Når mennesker observerer fugle med kikkert eller teleskop, opstår der nemt unøjagtigheder, især hvis fuglene er samlet i stort antal eller befinder sig i svært tilgængelige områder. Fugle, der gemmer sig bag hinanden, eller arter, der er særligt følsomme over for menneskelig tilstedeværelse, gør det svært at få et præcist overblik.
Ifølge rapporten kan droner forbedre optællingspræcisionen markant, især i fuglekolonier og områder, der ellers er vanskelige at nå. De små luftfartøjer kan optage billeder af store arealer fra luften, hvilket gør det muligt at registrere fuglenes antal og fordeling med stor nøjagtighed. Denne metode er særlig anvendelig for kolonirugende arter som skestorke og måger, der ofte bliver forstyrret af menneskelige observatører.
Droner er ikke uproblematiske
Rapporten fremhæver, at droner har vist sig særligt effektive i Vadehavet og langs den Østatlantiske trækrute, hvor flere arter allerede overvåges med succes. Her har arter som skarver og terner været genstand for nøjagtige optællinger, uden de forstyrrelser, der normalt følger med menneskelige observationer.
Læs også: Fynsk lufthavn udvider efter stor interesse fra internationale dronevirksomheder – TechSavvy
Droner er dog ikke uden udfordringer. Visse kystfuglearter er særligt følsomme over for droner, og her kræves yderligere forskning for at minimere potentielle forstyrrelser. Men i kombination med teknologier som automatiseret billedanalyse, der kan identificere arter hurtigt og præcist, har droner potentialet til at revolutionere fugleovervågningen.
Selvom der stadig er behov for at udvikle standardiserede metoder og protokoller, peger meget på, at droner bliver en central del af fremtidens fugleovervågning – med færre forstyrrelser og langt større præcision.