You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Alexandra Instituttet fylder 25 år: “Vores vigtigste opgave er at skabe værdi ude i samfundet”

CEO for Alexandra Instituttet Niels Husted Kjær. Foto: Anne Kring.

Alexandra Instituttet i Aarhus har i 25 år guidet danske virksomheder sikkert igennem den digitale jungle. I fremtiden får erhvervslivet endnu mere brug for it-kompetencer for at være konkurrencedygtige og undvige cybertrusler, mener Alexandra Instituttets CEO, Niels Husted Kjær.

Alexandra Instituttet i Aarhus har i 25 år guidet danske virksomheder sikkert igennem den digitale jungle. I fremtiden får erhvervslivet endnu mere brug for it-kompetencer for at være konkurrencedygtige og undvige cybertrusler, mener Alexandra Instituttets CEO, Niels Husted Kjær.

This post is also available in: English

I 1999 blev Alexandra Instituttet oprettet for at bringe it-forskningen tættere på erhvervslivet. Her 25 år senere er det stadig kerneopgaven, selvom den digitale udvikling i instituttets levetid konstant har været i bevægelse.

“Grundlæggende er vores rolle den samme nu, som den var for 25 år siden. Vi skal behovsafdække og øge brugerforståelse af nye teknologier. Vores opgave er at være på forkant med teknologierne, og den praktiske anvendelse af dem er helt central for vores arbejde,” siger CEO for Alexandra Instituttet, Niels Husted Kjær, til TechSavvy.

Han nævner helt konkret kunstig intelligens som et område, hvor efterspørgslen på vejledning fra virksomheder er eksploderet. 

Forskningen skal ud og skabe værdi

Alexandra Instituttet er et af syv godkendte GTS-institutter i Danmark og ejet af Aarhus Universitets Forskningsfond. Netop forskningen er dybt forankret i den rådgivning, som instituttet tilbyder til det private erhvervsliv og offentlige institutioner. Alexandra Instituttet er det eneste GTS-institut, der er specialiseret i it og digitalisering. Instituttet har siden etableringen for 25 år siden været en central aktør i opbygningen af IT-byen, der binder studerende, forskning og erhvervslivet sammen.

Læs også: Nye ledere til Alexandra Instituttet: Profiler med erfaring – TechSavvy

“Vores forskningsmidler skal bidrage til noget håndgribeligt, som kan bruges ude i den virkelige verden. Der skal være fokus på digitalisering inden for længerevarende samfundsordener, så vi kan bidrage med løsninger inden for sundhed og velfærd. Der sker også vigtige tiltag inden for energi og grøn omstillinger, hvor teknologiske løsninger spiller en helt afgørende rolle. På globalt plan er cybersecurity også en af de helt store områder,” siger Niels Husted Kjær og fortsætter:

“Alexandra Instituttet skal give adgang til opkvalificering og kompetencer inden for digitalisering. Det er nogle massive udfordringer som både små og store virksomheder står over for, og der er brug for mange flere folk med de rigtige kompetencer til at bruge teknologien korrekt.” 

Fremtiden er teknologisk

Teknologier som kunstig intelligens kommer til at blive en integreret del af flere og flere samfundsområder. Det er derfor ikke kun vigtigt med kompetencer for økonomisk at udnytte de teknologiske muligheder. Der skal også skabes en tryghed og tillid til, at teknologien bliver anvendt ansvarligt. 

“Der er et meget interessant ansvarlighedsperspektiv på spil i forhold til beslutningssystemerne. Vi skal som borgere have en grundlæggende tillid til systemet, når der eksempelvis bliver implementeret AI på sundhedsområdet,” siger Niels Husted Kjær fra Alexandra Instituttet.

Niels Husted Kjær mener, at Alexandra Instituttet er godt rustet til at bidrage til den opgave og også være relevant de næste 25 år.

“Vi skal blive ved med at udvikle os og være på forkant med den teknologiske udvikling. Vores succes skabes gennem vores partneres succes på det her område. Det bliver vigtigt, at vi fortsat kan se de store bevægelser på de rigtige tidspunkter,” siger han.

UGENS STARTUP: