You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Cecilie Willer: Sådan er du en god leder i nedskæringstider

Executive coach, Cecilie Willer
@Cecilie Willer
Krisetider betyder svære beslutninger og hårde valg. Derfor er det ekstra vigtigt, at du ved, hvordan du skal håndtere det som leder, forklarer Executive coach, Cecilie Willer i dette indlæg.

Spørgsmålene hober sig op for de mange ledere og stiftere, der kigger ind i et økonomisk hårdt 2023. Et år hvor der skal skabes en længere runway og mere fokus på rentabilitet. For mange betyder det, at der skal sadles om (hvis man ikke allerede har gjort det) for at sikre virksomhedens overlevelse, og det kan desværre også indebære opsigelser af medarbejdere.

Fyringer er følelsernes land

Jeg har endnu til gode at møde en leder, der ikke synes, at noget af det hårdeste rent følelsesmæssigt, er at skulle sige farvel til mennesker i i virksomheden. Det udløser både en masse følelser i dig som leder hos den medarbejder der bliver afskediget, og de resterende medarbejdere. Den vigtigste ledelseopgave er derfor først og fremmest at kunne håndtere disse følelser – både i dig selv, hos de opsagte, og de blivende medarbejdere.

Sådan håndterer du nedskæringer

· Forstå & respekter den psykologiske proces din organisation gennemgår, uden at miste toldmodigheden. Som leder har du højst sandsynligt haft noget længere tid til at bearbejde opsigelserne, end de opsagte og den resterende organisation, og har allerede gennemgået de forskellige følelsesmæssige faser. Du kan derfor have en tendens til hurtigt at ville tale om fremtiden kort efter opsigelserne er sket. Men hold din utålmodighed tilbage. Din opgave er at understøtte den psykologiske proces, din organisation gennemgår, ikke din egen.

Det kan virke decideret usympatisk og ikke særligt tillidsvækkende, hvis ens leder taler om, hvor pragtfuld fremtiden bliver en time efter, at ens gode kollegaer har mistet deres job.

· Giv følelserne plads uden af tabe fokus på den fælles opgave
Det er vigtigt, at du som leder skaber plads til, at I som organisation kan sætte ord på det, der er svært. Indkald til fællesmøder både lige efter og nogle dage efter, hvor du selv byder op til dans og deler, hvordan processen har været for dig. Sårbarheden og åbenheden smitter.

Hvis du ikke som leder skaber et rum for, at din gruppe/organisation kan ”tømme rygsækken” følelsesmæssigt, risikerer du at der skabes dårlige dynamikker og modtand mod ledelsesmæssige forslag, passiv eller aggressiv adfærd, meget snak i krogene, dannelse af uformelle grupper, brokkeri, demotivation og ineffektivitet.
Det er en god ledelsesmæssig beslutning af have fokus på håndteringen af følelserne, samtidig med at I har fokus på den fælles opgave. Uden at bliver en terapigruppe at gå på arbejde,

· Skab et overbevisende billede af fremtiden uden at glemme fortiden
Når du fornemmer, at chokket er ved at fortage sig i dit startup, er den ledelsesmæssige opgave at begynde at kommunikere en fremtid, teamet gerne vil være en del af. Opsigelser udløser helt naturligt følelsen af usikkerhed, og tanker som ”bliver jeg den næste der bliver opsagt?” og ”har det her startup overhovedet en fremtid?” hos de resterende medarbejdere. Man kan simpelthen miste troen på projektet. Det er derfor utroligt vigtigt, at du får skabt et positivt fremtidsbillede, dit team kan se sig selv i.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY