This post is also available in: English
Hvis Danmark vil etablere sig som en central aktør inden for rumteknologi, skal flere iværksættere se potentialet i at udvikle teknologier til rummet. Derfor har Industriens Fond taget et stort skridt i den retning ved at investere syv millioner kroner i at fremme danske rum-startups. Ambitionen er klar: Danmark skal være i front, når det gælder om at omsætte rumteknologiske fremskridt til nyskabende virksomheder, lyder det i en pressemeddelelse.
Som led i indsatsen har Industriens Fond indgået et samarbejde med Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og IT-Universitetet i København for at accelerere udviklingen af rum-iværksætteri i Danmark. Målet er at skabe et dynamisk økosystem, hvor nye iværksættere kan udnytte de muligheder, som rumteknologien tilbyder, og forvandle dem til kommercielle succeshistorier.
Vil skabe 400 nye iværksættere
Kernen i projektet er det såkaldte DISCO-program (Danish Student Cubesat Program), der fungerer som en åben platform for studerende, iværksættere og virksomheder. Her samarbejder de om at bygge og opsende cubesats – små satellitter, der udfører missioner i rummet. Denne platform giver både praktisk erfaring og mulighed for at teste nye teknologier i et reelt rumscenarie.
Læs også: Jeg tog til Aarhus Townhall. Her er, hvad jeg lærte om byens økosystem – TechSavvy
“Iværksættere er gode til at kombinere teknisk ekspertise med kommerciel forståelse, så de kan skabe produkter og tjenester, der løser udfordringer både i rummet og på Jorden. Vores rolle på universiteterne er at uddanne og udvikle de næste generationer af entreprenører inden for rumteknologi. Vores studerende får adgang til den nyeste forskning og teknologi, så flere kan tænke kreativt og omsætte idéer til løsninger i en sektor, der oplever betydelig vækst disse år,” siger Lone Ryg Olsen, erhvervsdirektør på Aarhus Universitet, der sammen med Syddansk Universitet og IT-Universitetet i København er drivkræfter bag det danske DISCO-projekt.
Med den nye støtte skal DISCO øge sit output af rum-iværksættere. Ambitionen er, at over 400 studerende vil tage springet fra deltagelse i projektet til at blive iværksættere. Samtidig får virksomheder adgang til unikke testmuligheder, hvor de kan afprøve nye produkter og teknologier under de ekstreme forhold i rummet.
Europas bedste iværksættermiljø
Projektet, der nu som sagt får et økonomisk løft på over syv millioner kroner, har allerede markeret sig ved at fokusere på udviklingen af satellitteknologi på universiteterne. Den nye bevilling vil nu forsøge at styrke indsatsen og rette fokus mod at støtte iværksættere, der arbejder med rumteknologi.
Læs også: Diversitet som drivkraft: AI-iværksætter hjælper kvinder med at finde fodfæste i tech – TechSavvy
“Vi skal gøre det danske iværksættermiljø inden for rumteknologi til det bedste i Europa. På den måde sikrer vi, at vi her i Danmark former en ny generation af iværksættere, der bruger rummet som springbræt til innovation og forretningsudvikling,” siger udviklingsdirektør i Industriens Fond, Charlotte Kjeldsen Krarup, om baggrunden for den nye bevilling.
DISCO-projektet vil med den øgede bevilling blive forankret hos The Kitchen, Aarhus Universitets startup-hub, hvor fokus er på at understøtte studenteriværksætteri gennem målrettede programmer og vækstforløb.