Dansk healthtech-startup har udviklet løsning til udbredt sygdom: Nu lurer det amerikanske marked i horisonten

Jesper Kimer, medstifter og CEO, i HEI Therapeutics.
@Redaktionen

Gennem Innovation Centre Denmark skabte HEI Therapeutics sidste år interesse i USA for deres løsning til hjemmemonitorering af stofskiftesygdomme. I dag har flere amerikanske aktører allerede meldt sig klar til at samarbejde.

Gennem Innovation Centre Denmark skabte HEI Therapeutics sidste år interesse i USA for deres løsning til hjemmemonitorering af stofskiftesygdomme. I dag har flere amerikanske aktører allerede meldt sig klar til at samarbejde.

Mere end 250 millioner mennesker lider af stofskiftesygdommen hypothyreose på verdensplan.

Sygdommen kræver konstante blodprøver og mange ture om året til lægen at holde velreguleret, hvilket er udfordrende både logistisk og sundhedsmæssigt.

Men måske har en dansk virksomhed fundet en løsning. Siden 2021 har det danske startup HEI Therapeutics nemlig arbejdet på verdens første hjemmemonitoreringsløsning til behandling af stofskiftesygdomme. Med nybruddet kan patienten nemt foretage en fingerpriktest med en sensorenhed, som derfra sender stofskiftetallene videre til både telefonen og til lægen.

”Når man bliver diagnosticeret med hypothyreose, er man i dag nødsaget til at tage til læge eller endokrinolog for blodprøver og konsultationer 8-10 gange det første år for at blive indkørt med medicin. Det er ressourcekrævende og ineffektivt – i dag er mere end 30% af patienterne fortsat dårligt reguleret efter to år. Det kan gøres bedre med hjemmemonitorering, som bevist inden for andre sygdomsområder som diabetes” fortæller Jesper Kimer, medstifter og CEO, i HEI Therapeutics

Alene i USA lider 20 millioner amerikanere af sygdommen, som tilmed er udfordrede af store afstande og generel ulighed i sundhedssystemet. Netop af den grund blev HEI Therapeutics i 2023 udvalgt af Innovation Centre Denmark til at deltage i SDG Landing Pad-projektet.

Det betød, at det danske startup ad flere omgange fik mulighed for at showcase deres løsning foran store aktører i det amerikanske sundhedssystem.

”USA er verdens største marked med høje enhedspriser og store afstande til specialister, der ofte har meget lang ventetid til konsultationer. De faktorer gør hjemmemonitorering og telemedicin til en oplagt løsning,” forklarer Jesper Kimer.

Jesper Kimer medstifter og CEO i HEI Therapeutics

SDG Landing Pad

  • SDG Landing Pad er et samarbejde mellem Innovation Centre Denmark (ICDK), Udenrigsministeriet, Uddannelses- og forskningsministeriet, Industriens Fond, Rethink og de nationale erhvervsklynger DigitalLead, CLEAN og Life Science Cluster Denmark
  • Formålet med SDG Landing Pad-projektet er – med afsæt i dansk innovation og bæredygtighed – at matche danske virksomheder med internationale samarbejder med henblik på at udvikle løsninger for at imødekomme en global efterspørgsel inden for FN’s Verdensmål
  • Gennem projektet har udvalgte virksomheder fået adgang til et skræddersyet internationaliseringsforløb med ressourcer og sparring på forretningsmodel, produktudvikling og kommercialisering, samt et længere ophold i det pågældende land for at understøtte potentielle internationale innovationsforløbProjektet er fokuseret omkring innovationscentrene i hhv. Boston, Tel Aviv og Shanghai.
  • Samarbejdet mellem erhvervsklyngerne og innovationscentrene har resulteret i 10 internationaliseringsforløb for danske virksomheder, hvor de er blevet matchet med internationale corporates, universiteter og/eller accelerationsprogrammer

Helt anden tilgang end den danske

Løsningen har potentialet til både at gøre behandlingen billigere for sundhedssystemet, men også sikre en bedre regulering af sygdommen da patienten bliver engageret i behandlingen og får værktøjer til at sygdomsmestre.

Men forskellen skal være til at mærke, hvis sensoren skal kunne erobre det amerikanske marked, ifølge Jesper Kimer.

”En af de ting vi fik indblik i på turen var, at det amerikanske sundhedssystem består af hundredvis af forsikringsselskaber, hvor man som healthtech-startup skal i gennem dem for at komme ind på markedet. Der er langt mere konkurrence. Det betyder, at det skal være tydeligt for forsikringsselskaberne, at de kan spare penge eller differentiere deres ydelser markant.”

Det var en øjenåbner for HEI Therapeutics, som heldigvis blev mødt med åbenhed fra investorer, forsikringsselskaber og sundhedsaktører omkring, hvad det ville kræve at komme ind på det amerikanske marked.

”I USA har de en helt anden tilgang til sundhedsløsninger. Groft sagt skulle de fleste aktører kunne se en ROI (return of investment, red.) inden for 18 måneder – ellers var de ikke interesseret. Så det gjorde os langt klogere på, hvad vi skulle bevise som virksomhed. Heldigvis blev vi guidet igennem det hele af ICDK og efterfølgende har vi virkelig fået trianguleret det kommercielle,” forklarer Jesper Kimer.

Interesserede amerikanske partnere

Ved at udvikle en platform til hjemmeovervågning af stofskiftesygdomme, lægger HEI Therapeutics sig i slipstrømmen af en udvikling, der allerede er rigtig langt i USA.

For telemedicin er på mange måder den helt store teknologibølge i landet, hvor afstandene til den nærmeste specialist kan være uoverskueligt store. Den udvikling håber det danske startup at kunne drage fordel af, fortæller Jesper Kimer.

”Telemedicin i USA er et stort vækstområde, og der ser vi os selv som en potentiel enabler inden for stofskiftesygdomme. Det er lige præcis det vi kan. Så jeg synes, at vi har det helt rigtige udgangspunkt for at komme ind på markedet.”

HEI Therapeutics er i skrivende stund ved at færdiggøre prototypen til lovpligtige kliniske studier i 2025.

”Gennem SDG Landing Pad har vi haft nogle rigtig gode dialoger med nogle af de helt store sundhedsudbydere i USA. Det betyder, at vi allerede nu har identificeret kliniske partnere, som vi kan køre forsøg med, når vi for alvor er klar,” siger Jesper Kimer.

Det danske startup forventer at lancere deres innovative løsning til hjemmemonitorering i 2027.

Se mere om HEI.Therapeutics i videoen under.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY