You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Danske Planet Dairy indtog Israel med store ambitioner: »Vi vil være et food tech-powerhouse«

»Det er et økosystem, vi meget gerne vil have en fod inden for,« lød det fra stifterne af mejeri-startuppet Planet Dairy, Jakob Skovgaard og Jesper Colding, der som vinder af iværksætterkonkurrencen Guldæg fik en introduktionstur det israelske startupøkosystem.
Det vrimlede med potentielle investorer og samarbejdspartnere, da Planet Dairy som vinderen af årets Guldæg-konkurrence fik muligheden for en gylden introduktionstur til det verdensberømte iværksættermiljø i Tel Aviv.

Et øjeblik var der stille. Og så begyndte klapsalverne at fylde salen i DTU Skylab, da mejeristartuppet Planet Dairy blev overrakt prisen som vinder af årets Guldæg-konkurrence 2022.

Læs også: Mejerirevolutionen er begyndt – vinderen af årets Guldæg-konkurrence er fundet!

Det var ikke blot æren, der var på spil. For med sejren fik den danske iværksættervirksomhed mulighed for at vise sig frem på den internationale investorscene i Israel, hvor både startup-mentaliteten, bevågenheden og adgangen til kapital er i en helt anden skala end den danske.

”Vi har meget store ambitioner. Vi vil være et foodtech-powerhouse og frontløbere i den grønne omstilling inden for fødevareproduktion. Og på det område især er Israels foodtech-startupmiljø en kæmpe inspiration, men med en lydmur, man simpelthen ikke kan bryde i gennem hjemmefra,” fortæller medstifter og CEO i Planet Dairy, Jakob Skovgaard i lobbyen til hotellet Dizengoff Square i Tel Aviv., hvor han bor sammen med medstifter og Commercial Lead, Jesper Colding.

På turen fik Planet Dairy mulighed for at udbygge samarbejdet med den israelske mejerivirksomhed Remilk. Men det danske startup har store ambitioner.

Derfor havde den israelske ambassade i Danmark, Science City Lyngby og International Centre Denmark i Tel Aviv sat de danske iværksættere sammen med venturekapitalfonde, universiteter og andet startup-godtfolk, hvor de kunne afsøge mange muligheder for finansiering og nye partnerskaber i ‘Startup Nation.’

”Det er et økosystem, vi meget gerne vil have en fod inden for. For i Israel er man eksperter på mange af de områder – fx præcisionsfermentering – som vi tror bliver fremtiden inden for fødevareteknologi- og produktion. Derfor er det selvfølgelig et meget interessant miljø at blive en del af for os,” fortæller Jesper Colding.

Planet Dairy stifterne på delegationstur i Tel Aviv Fra venstre Jakob Skovgaard og Jesper Colding

Flere planter, mindre CO2

PlanetDairy har i samarbejde med Chr. Hansen og forskere fra Københavns Universitet formået at blande mejeriprodukter og plantebaserede ingredienser, og kan derved producere klimavenlig ost, der har samme smag, ernæring og funktionalitet som den konventionelle pendant. Bare med en CO2-besparelse på 40 procent.

Men virksomheden er nu så langt på rejsen, at der skal kapital til at få produkterne på de rette hylder. De danske iværksættere er nemlig i færd med at rejse en investeringsrunde på cirka 30 millioner kroner (4 mio. euro), hvilket får folk til at spærre øjnene op i Danmark. Men ikke ikke i Israel.

”For for alvor at kunne sætte strøm til udbredelsen af vores oste, skal vi bruge kapital til at investere i kommerciel skalering – også uden for Danmarks grænser. Men når vi derhjemme taler om den størrelse investering, vi sigter efter, chokerer det mange. Hernede har folk været i tvivl om, at det nu var nok, hvis vi skulle rigtig ud at flyve,” fortæller Jakob Skovgaard.

Siden 1990’erne har Israels startupøkosystem været båret frem af en målrettet national strategi. Landet fik kælenavnet ’Startup Nation’ efter Dan Senor og Saul Singers berømte bog (2009) af samme navn, der er skrevet over udviklingen i iværksættermiljøet.

I dag huser landet mellem 420-450 venturekapitalfonde (alt efter hvem man spørger), der alle primært investerer i teknologi. Og det er bl.a. den direkte adgang til kapital, der tilskrives æren for, at Israel har fostret mere end 100 unicorn-virksomheder – altså cirka 10 procent af den samlede mængde enhjørninge i verden.

”Der er så gode muligheder for finansiering hernede, at VC’erne snarere pitcher til startups end omvendt, sagt med et glimt i øjet. Det betyder også, at man regner skalering ind fra starten af og at det altså ikke bare handler om at tænke ud af boksen, men helt off the grid. De tænker kun i teknologier og virksomheder, der skal være verdensomspændende” siger Jesper Colding.

Iværksætternes Mekka

Guldæg-konkurrencen bliver hvert år afholdt af bl.a. den israelske ambassade i Danmark, Science City Lyngby og International Centre Denmark i Tel Aviv med målet om at sætte fokus på danske startups.

Derfor fik Planet Dairy mulighed for at møde adskillige vigtige aktører. Herunder Ourcrowd, TAU Ventures, Sarona Partner, The Kitchen Food Tech Hub, den israelske ambassade, International Centre Denmark og Tech Transfer-enheden for Hebrew University.

Den israelske investeringstilgang har haft ry for at være mest rettet mod nationale startup. Men det er ved at ændre sig, mærkede de danske iværksættere.

”Traditionelt set har det været svært at komme som ikke-israelsk startup og få funding. Men vi er blevet mødt med en åbenhed og interesse, der får os til at tro, at VC-kapitalen begynder at søge nye veje,” siger Jakob Skovgaard.

Særligt lighederne mellem kulturerne vil være noget af det, der i fremtiden kan åbne døre for danske virksomheder i verdens ’Startup-nation’.

”Der er en særlig kærlighed mellem Danmark og Israel. Der er et match i måden, vi arbejder sammen på med direkte kommunikation uden omsvøb. Vores møder har virkelig ikke føltes, som om man er havnet på den anden side af verden uden at forstå de sociale dynamikker. Det har været meget naturligt det hele,” beretter Jesper Colding.

Efter et pilotprojekt med Aarhus kommune og overvældende god feedback fra forbrugerne, er det danske startup nu klar til at kommercialisere. Målet er, at de første osteprodukter skal være aktive på markedet i starten af april.

UGENS STARTUP: