De store gevinster opstår, når samarbejdet sker på tværs

De tre stiftere af Aris Robotics (fra venstre): Ann-Mia Ambjerg, Sina Pour Soltani og Christian Eberhardt.
Aris Robotics fik tilfældigt en forretningsprofil fra CBS med i virksomheden, og det har sat sit præg på forretningsmodellen. Den slags broer, hvor samarbejde opstår på tværs af kompetencer, siloer og økosystemer, er netop hvad Thirdroom vil understøtte med sin nye, digitale og åbne kollaborationsplatform.

Artiklen er en del af magasinet “From University to Unicorn”, som udgives til Digital Tech Summit d.25.-26. Oktober.


Sina Pour Soltani gik forbi en skraldespand – og undrede sig.

Skraldespanden havde godt nok fire huller i toppen til affaldssortering, men det hele blev alligevel samlet i den samme pose nede i beholderen.

”Jeg tænkte, at man måtte kunne vende processen på hovedet, så der kun var ét hul i toppen, og så bruge kunstig intelligens til at genkende skraldet, når det ryger ned i spanden, og sortere det for os,” husker Sina.

Hans undren blev til et bachelorprojekt på studiet som robotteknolog på SDU, hvor han ville forsøge at gøre ideen til virkelighed. Det fik ham blandt andet i kontakt med forskellige renovationsvirksomheder, som gav ham en vigtig indsigt: Det kan faktisk godt lade sig gøre, men skal det for alvor gøre en forskel i affaldssorteringen og skrue ned for ressourcespild, så skal maskinen skaleres op. Det skal ikke bare være en smart skraldespand, men et smart anlæg, som kan sortere affaldet for mennesker.

”Problemet med genbrug kender vi alle sammen, og vi er nok også ret enige om, at vi skal sortere. Men det vi siger er, at i stedet for at lære hele befolkningen at sortere affald, så er det nemmere at træne én kunstig intelligens til at gøre det,” siger Sina.

Sidste år blev idéen til virksomheden Aris Robotics. Undervejs har han fået endnu en robotteknolog med på projektet, og samtidig er en forretningspartner fra CBS kommet med. Vel og mærke ved et tilfælde, men det har været afgørende for den måde, som virksomheden nu tilgår markedet på.

En fælles platform for samarbejde

Vi har fortællingen om det ensomme geni, der gennem vilde eksperimenter forsker sig til en nobelpris. Vi har fortællingen om den stærke iværksætter, som sætter alt til side for at knokle sin virksomhed til succes. Men begge fortællingen er undtagelsen, der bekræfter reglen. I virkeligheden lykkes både forskere og iværksættere stort set altid kun gennem teams og samarbejde.

På universiteterne sker samarbejdet i stigende grad også med erhvervslivet indenfor både forskning, samarbejde med studerende og startups. Samtidig skaber nye tværgående initiativer som Open Entrepreneurship og DIREC nye incitamenter for at universiteterne samarbejder på tværs.

Udviklingen mod mere samarbejde er netop, hvad den danske virksomhed Thirdroom vil understøtte med en fælles, digital platform, som skal gøre det nemmere og mere effektivt for universiteter, startups, etablerede virksomheder og investorer at mødes om bæredygtig og grøn problemløsning.

“Alt for meget viden og innovation går tabt i siloer og oversættelse. Vi er nødt til at accellerrere samarbejde på tværs af mennesker og organisationer for at skalere løsninger, der giver impact. Verden står ved et kritisk punkt, og den mest bæredygtige vej at reagere på den nuværende krise er at samarbejde på tværs af mennsker, sektorer, dicipliner, kulturer og lande,” siger Alfred Birkegaard, stifter og CEO i Thirdroom.

Virksomheden har allerede leveret samarbejdsplatforme til blandt andet Novozymes, Grundfos og Roskilde Universitet. Nu tager Thirdroom erfaringerne herfra og samler dem i en ny, samlende såkaldt multi-stakeholder platform. Og visionen er stor: At skabe the digital infrastructure connecting resources and facilitating deep systemic collaboration across the innovation ecosystem.

“I dag er der ikke nogen digital platform til vidensdeling, hvor studerende, startups, etablerede virksomheder og organisationer bliver fundet, skaber og samarbejder på store udfordringer. Thirdroom er født for at udfylde det tomrum,” siger Alfred Birkegaard.

https://vimeo.com/openmedialab/fullfilm

Selvom Thirdroom-platformen er helt ny, er den bygget på 14 års eksperimenter og forskning i digital og fysisk kollaboration af dets grundlæggere Alfred Birkegaard og Katja Gry Carlsen. Dette arbejde kan bl.a ses i deres dokumentarfilm ovenfor, og forskningen er i dag åbent tilgængelig på collaborativesociety.org.

Et tilfældigt business-boost

Under testprojektet med den første smart-skraldespand fandt Sina og hans bachelormakker sig selv på en parkeringsplads, hvor de skulle spraymale en skraldespand helt sort for at give AI-kameraerne et kontrolleret miljø at scanne i. Ann-Mia Ambjerg så tilfældigvis seancen, og var af ren nysgerrighed nødt til at opsøge de to robotteknologer for at høre mere.

”Først troede jeg faktisk, det havde noget med aktivisme at gøre,” griner Ann-Mia, som boede lige ved gerningsstedet, og fortsætter:

”De fortalte om deres projekt, og jeg fortalte, at jeg læste business administration economics på SDU. Så det var et meget tilfældigt første møde, men det lød så spændende, at jeg ikke kunne lade værre med at involvere mig. Og når jeg overhørte deres snakke om forretningsdelen, var jeg nødt til at blande mig og byde ind.”

Da Aris Robotics for alvor blev etableret som virksomhed i sommeren 2021, var Ann-Mia blevet en naturlig del af stifterteamet, selvom hun i mellemtiden var flyttet til CBS. For undervejs var det blevet klart for de to robotteknologer, at de havde brug for hende og hendes business-kompetencer i virksomheden.

”Det skete ret instinktivt, men det følger jo teorien meget godt, at man både skal have styr på det tekniske og på forretningen. Vi komplimenterer bare hinanden – også personlighedsmæssigt – og havde vi ikke mødt Ann-Mia, ville vi stå ret alene uden forretningsindsigten,” siger Sina.

Selvom Aris Robotics er en ung virksomhed har de tre stiftere allerede modtaget et CBS Startup Grant og vundet Odin Prisen 2021.

Nye samarbejder med vilje

Kernen i samarbejdsløsningen fra Thirdroom er visuelle tidslinjer til projektstyring, som gør det nemt at samarbejde om problemløsning og projekt progression digitalt. Men det erfarne team bag løsningen har samtidig tilføjet en række værktøjer, som skal hjælpe det gode samarbejde på vej, så det ikke behøver opstå tilfældigt på en parkeringsplads.

Værktøjerne tæller blandt andet matchmaking baseret på kunstig intelligens, som hjælper med at finde de rette kandidater til et projekt udenfor projektejerens eget, nære netværk. Og som noget nyt arbejder platformen også på at gøre forskningsartikler fra alle de danske universiteter søgbare, så de automatisk forslås til de projekter, hvor de kan være relevante – hvilket både studerende, forskere og start-ups kan få gavn af.

”Forskning handler ikke bare om at skrive artikler; det handler om at kunne sætte ny viden i spil. Er du klimaforsker, skal du også kunne kommunikere til fx virksomheder og politikere, men det er svært, og derfor findes der så meget god viden derude, som bare ikke bliver sat i spil,” siger Alfred Birkegaard og fortsætter:

Alfred Birkegaard, CEO og medstifter af Thirdroom.

”Derfor tager vi udgangspunkt i at mødes og samarbejde omkring konkret problemløsning. Så er det egentlig lige meget, om man er forsker, startup eller virksomhed. Verden ændrer sig dramatisk i disse år, og for at reagere på de aktuelle og fremtidige kriser, tænk fx på klimakrisen, har vi brug for en langt stærkere og mere effektiv samarbejdskultur,” siger Alfred Birkegaard og tilføjer, at man hos Thirdroom ønsker at gøre det på en særlig nordisk måde:

“Vores kommunikationsteknologi skaber dramatiske nye muligheder for netværksbaseret produktivitet. Men det kræver, at vi har tillid til teknologien, hvilket er blevet svært i en tid, hvor nogle få techgiganterne er blevet så magtfulde. De har fået større magt over vores liv, end de fleste regeringer, og de benytter vores data for eget bedste gennem uigennemsigtige algoritmer og cookies, som overvåger os næsten overalt vi færdes på nettet. Derfor arbejder vi i Thirdroom med at indføre en række nordiske tech-principper, som vi håber kan være med til at genskabe tilliden; fx fair use of data, transparent AI og undlade reklamer eller købt indhold på platformen.”


Om Thirdroom

Thirdroom.org er en dansk såkaldt collaborative edtech platform, som opererer på tre niveauer:

  1. En Student Hub med studerendes porteføljer og visuelle tidslinjer for kollaborativ problemløsning, entreprenørskab og mestring.
  2. En Startup Incubator som faciliterer den fulde startup-rejse fra prototype til scale-up med global løsning. Inkubatoren forbinder startups med nødvendige ressoucer, behov og kompetencer på tværs af innovations-økosystemet.
  3. Challenge+ for partnerdrevet innovation, hvor stor virksomheder samarbejder med studerende, forskere, foreninger, NGO’er og det offentlige om at løse store udfordringer og accellerere den grønne omstilling.

Thirdroom lanceres officielt i kollaborationszonen til Digital Tech Summit d. 25 oktober, hvor det bliver gratis for studerende, startups, impact investors og mentors at få en profil på www.thirdroom.org.


Robotstartup uden robot

I dag er Aris Robotics tæt på at være klar til markedet. Og selvom virksomheden er udsprunget af robotteknologi og har ”Robotics” i virksomhedsnavnet, så bliver den første løsning udelukkende baseret på kunstig intelligens og et lille kamera.

”Undervejs i udviklingen har vi fundet ud af, hvor meget der mangler data i affaldsbranchen. Derfor bliver det første vi kommer til at levere en monitoreringsløsning, der kan opsamle data,” siger Sina.

Startuppet har nemlig allerede udviklet softwaren, som med et simpelt kamera kan hjælpe blandt andet genbrugspladser, virksomheder og hospitaler med at få viden om, hvad deres affald egentlig består af. Og på den måde satser de på at komme på markedet langt tidligere, end hvis de skulle udvikle det store robotanlæg til skraldesortering først.

”Vi vil gerne genanvende mere, så vi sparer på ressourcerne og udleder mindre. Men det kræver, at vi ved, hvilke ressourcer vi lige nu smider ud – derfor er det et problem, at vi ikke har data på det. Først når vi kan indsamle den data på en skalerbare måde, så vi ved, hvad det er, vi smider ud, får vi mulighed for at ændre på det,” siger Sina.

FREE E-PAPER:
Get "From University to Unicorn"

…you will also be signed up for our weekly newsletter with the latest news and stories from the Danish startup-ecosystem!

Vi spammer ikke, og du kan altid afmelde dig igen!
Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY