Teknologien har fået sit tag i byggeriet. Antallet af contech-virksomheder har de seneste år været stigende, og de dækker hele branchens værdikæde og hele landet. Det viser en ny kortlægning fra ConTech Lab.
Studier peger på, at brugen af teknologi i byggeriet – contech – potentielt kan reducere omkostningerne i branchen med 10-15 procent og være et middel til for alvor at nedbringe branchens CO2-aftryk.
ConTech Lab følger udviklingen inden for teknologi og digitalisering nøje – både nationalt og internationalt – og ser en støt stigende opmærksomhed på fremtidens teknologi i byggeriet. Både gennem en stigende opmærksomhed på og voksende villighed til at investere i de nye, teknologiske løsninger.
Men i følge en ny kortlægning fra ConTech Lab også i antallet af contech-startups: I sommeren 2021 bestod det danske ConTech økosystem af 60 virksomheder, hvilket bare 9 måneder senere er vokset til næsten 80 virksomheder.
”Overordnet ser vi et meget mangfoldigt og stærkt dansk tech- og startup-økosystem inden for contech, der har fokus på at udvikle bæredygtige løsninger til industrien. Og der er brug for en fælles indsats, som involverer alle dele af byggeriets værdikæde i at skabe en mere digital og bæredygtig byggebranche med optimerede processer, mindre spild og øget cirkularitet, hvorfor vi også har branchens virksomhedstyper med i økosystemet,” siger Christina Haupt Toft, Netværkschef i ConTech Lab.
Startups i vækst
Da ConTech Lab’et sidste år udgivet et magasin om branchen sammen med Børsen, pegede Christina Haupt Toft blandt andet på startup-virksomhederne Dalux, Cobod og Frame som bud på fremtidens store vindere indenfor contech. Og bare et år senere har de hver især vist hvorfor.
Dalux har for femte år i streg øget bruttofortjenesten med 60 procent. Frame er kommet med i nåleøjet til acceleratorprogrammet Katapult Climate – som kun optager 0,8 procent af ansøgerne. Og sidst er der Cobod, som har udviklet sig til at være en af verdens største leverandører af 3D-printere til byggeindustrien.
”Bæredygtighed er på alles læber, og da byggeriet står for cirka 30 procent af CO2-udledningen, er vi nødt til at fremskynde gennemførelsen og ibrugtagningen af tekniske og digitale løsninger både i forhold til software og hardware, der kan effektivisere og forbedre processerne på tværs af værdikæden i byggebranchen, hvis Danmark skal slutte sig til de grønne frontløbere, når det kommer til byggeri og anlæg,” siger Christina Haupt Toft.
Overblik over branchen
Branchens erfarne spillere oplever vækst i både medarbejdere, investeringer og salg. Samtidig kommer der flere nye til.
Kortlægningen fra ConTech Lab viser, at de nye virksomheder er nogenlunde ligeligt fordelt på henholdsvis software, hardware og konsulentydelser. Geografisk er contech overvejende koncentreret i og omkring hovedstadsregionen, men der er samtidig et stærkt felt af hardware-virksomheder på Fyn – særligt omkring Odense, hvor den danske robotklynge også holder til.
Få overblik over det danske contech økosystem her, hvor du også kan tilføje din virksomhed, hvis du arbejder inden for contech.