En dansk startupløsning kan spille en vigtig rolle i Kinas grønne omstilling

@Redaktionen

Til daglig leverer EWA Sensors overvågningsteknologi af bl.a. vandpumper til primært EU. Men gennem Innovation Centre Denmark har startuppet fået en fod indenfor på det kinesiske marked, hvor grønne løsninger er i høj kurs.

Til daglig leverer EWA Sensors overvågningsteknologi af bl.a. vandpumper til primært EU. Men gennem Innovation Centre Denmark har startuppet fået en fod indenfor på det kinesiske marked, hvor grønne løsninger er i høj kurs.

I takt med at de globale udfordringer vokser, gør efterspørgslen efter løsninger det samme.

Heldigvis repræsenterer det en stor mulighed for dansk teknologi.

Det har været tilfældet for danske EWA Sensors. Siden 2023 har startuppet leveret en autonom løsning til realtidsovervågning af maskiners sundhedstilstand. Den gør det muligt at forudsige fejl og planlægge reparation, før maskiner og systemer rent faktisk bryder ned.

”Løsningen er baseret på edge-computing, udfra kendskab til fejlsignaturer og en forståelse af en maskines fysik. Hvor andre udbydere periodisk sender rådata fra maskinerne op i skyen, foregår alle analyser og databehandling lokalt i vores sensor. Mange virksomheder ønsker ikke at få deres data ud af virksomheden og med vores metode kan analysen forblive i et lukket kredsløb,” siger Eva Kühne, stifter og direktør i EWA Sensors.

Eva Kühne stifter og direktør i EWA Sensors

Virksomheden fokuserer særligt på vandpumper og -forsyninger. Derfor har det været interessant at teste mulighederne på det kinesiske marked, hvor databehandling er vigtig og bæredygtig vandteknologi er i fokus.

I 2023 blev virksomheden derfor udvalgt af erhvervsklyngen DigitalLead til at deltage i Innovation Centre Denmarks SDG Landing Pad-projekt, hvor centrenes udenlandske partnere bliver matchet med danske virksomheders løsninger inden for FN’s Verdensmål. Tiltaget har hjulpet flere danske virksomheder med pilotprojekter og internationalisering – også EWA Sensors.

”Kina har meget fokus på grøn vandteknologi og geografien er så stor, at mange pumpestationer og vandforsyningsanlæg ligger ude i det åbne land. Derfor er det kritisk for dem at vide, hvornår og hvad der skal repareres. Den kombination af behov gør, at Kina er et enormt interessant marked for os,” forklarer Eva Kühne.


SDG Landing Pad

  • SDG Landing Pad er et samarbejde mellem Innovation Centre Denmark (ICDK), Udenrigsministeriet, Uddannelses- og forskningsministeriet, Industriens Fond, Rethink og de nationale erhvervsklynger DigitalLead, CLEAN og Life Science Cluster Denmark
  • Formålet med SDG Landing Pad-projektet er – med afsæt i dansk innovation og bæredygtighed – at matche danske virksomheder med internationale samarbejder med henblik på at udvikle løsninger for at imødekomme en global efterspørgsel inden for FN’s Verdensmål
  • Gennem projektet har udvalgte virksomheder fået adgang til et skræddersyet internationaliseringsforløb med ressourcer og sparring på forretningsmodel, produktudvikling og kommercialisering, samt et længere ophold i det pågældende land for at understøtte potentielle internationale innovationsforløbProjektet er fokuseret omkring innovationscentrene i hhv. Boston, Tel Aviv og Shanghai.
  • Samarbejdet mellem erhvervsklyngerne og innovationscentrene har resulteret i 10 internationaliseringsforløb for danske virksomheder, hvor de er blevet matchet med internationale corporates, universiteter og/eller accelerationsprogrammer

Stort forretningspotentiale for danske startups

I samarbejde med DigitalLead og ICDK Shanghai fik EWA Sensors mulighed for at afsøge forretningspotentialet på det kinesiske marked. Forløbet betød blandt andet, at det danske startup kunne deltage i arrangerede matchmakingevents, en vanddelegation til Kina sammen med Udenrigsministeriet samt præsentere for forskellige kinesiske vandinteressenter.

En mulighed, der var både spændende og krævende, forklarer Eva Kühne.

”Jeg tror mange synes, at Kina er et svært marked af flere grunde. I Vesten er der generelt en frygt for at få kopieret ens teknologi. Og kulturen er meget anderledes end vores. Der er partnere som ICDK rigtig gode at have med. Både ift. hvordan man skal agere, men også de juridiske og kontraktlige aspekter, som bare skal være på plads, hvis man skal drive forretning på det marked.”

EWA Sensor

Samarbejdet resulterede heldigvis i en række dialoger med flere interesserede parter fra Kina. Blandt andet udvalgte ICDKs kinesiske partner, Jiangsu Yixing Institute of Environmental Industries (JIEI), EWA Sensors til en mulig pilottest på et af deres vandværker.

Bliver det en succes, står det danske startup med et valideret produkt til det kinesiske marked og kan begynde at søge efter en distributør for at udvide salget til Kina.

”Hvis man virkelig får hul på det kinesiske marked, ligger der et kæmpe forretningspotentiale. Men det kræver også lokal tilstedeværelse for at møde markedets forventninger og krav. Det er det, der gør Kina så svært. Hvis der ikke var sådan nogle partnere som ICDK, ville jeg ikke turde det. Især ikke som en lille startup. Men hvis jeg beslutter at gå ind i Kina, ved jeg allerede nu, hvem jeg skal have med ind over,” forklarer Eva Kühne.

I dag har EWA Sensors solgt to enheder til giganten Yantai Drainage og er i dialog om pilottestforløb med flere forskellige kinesiske aktører og spildevandsanlæg.

Se mere om EWA Sensors tur til Kina i videoen

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY