You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

With the proper support, Denmark can become the Nordic hotspot for sportstech

@Redaktionen

A digital society, a well-organised sports community and strong innovators. Denmark has the prerequisites to become a sports tech nation, but it requires support for the industry.

A digital society, a well-organised sports community and strong innovators. Denmark has the prerequisites to become a sports tech nation, but it requires support for the industry.

This post is also available in: Danish

Danmark kan gøre startups til globale sportstech-successer – det har virksomheder som VEO og Trackman allerede bevist. Selvom sportstechen stadig er ung i Danmark, er potentialet enormt.

”En ny branche er på vej frem – og den understøttes både af os, andre organisationer og private initiativer, som gerne vil løfte i flok for at etablere, modne og vækste sportstech-branchen i Danmark,” fortæller Niels Henrik Sørensen, Head of Sportstech i Danmarks Idrætsforbund (DIF), som med DIF Innovation Lab stiller både viden, atleter og trænere til rådighed for fremadstormende startups i branchen.

<em>Niels Henrik Sørensen Head of Sportstech i Danmarks Idrætsforbund DIF<em>

På den globale scene er sportstech vokset massivt de seneste år, og Niels Henrik Sørensen mener, at Danmark har en unik mulighed for at spille en rolle i boomet. Samfundet er gennemdigitaliseret. Udøverne er klar til at tage imod digitale løsninger. Og organisationerne, som DIF selv, står stærkt i Danmark, hvilket kan sikre effektiv adoption af nye løsninger.

Danmark har med andre ord alle ingredienserne til at blive et perfekt springbræt til at skalere nye sportstech-løsninger til hele verden.

”Jeg tror, at vi står for foden af en affyringsrampe, hvor branchen kan blive rigtig stærk, hvis den får den rigtige opbakning til at modnes. Branchen er stadig meget ung, men den øverste halvdel er kommercielt klar til at slå igennem på markedet. International skalering begynder at nærme sig. Og får vi nye, fede produkter til foreningslivet, sporten og medaljetagerne, så hjælper vi jo også sporten,” siger Niels Henrik Sørensen.

Et globalt kapløb

Globalt set er sportstech også en ung branche i hastig vækst: Mellem 2018 og 2022 steg mængden af investeringer i branchen fra $4.8B til $8,2B, viser tal fra SportstechX. Til sammenligning blev der i den meget hypede metaverse-branche blot investeret $4,9B i 2022.

Det store potentiale i sportstech ønsker man blandt andet at forløse i Australien, hvor branchen allerede fylder meget på startupscenen: Sektoren har nået en værdi på A$4.25 billion (18,9 mia. kroner), hvilket svarer til størrelsen på fintech-sektoren i landet. Derfor er sportstech nu også blevet en strategisk prioritering politisk: Myndighederne i den australske delstat Victoria har valgt at støtte den voksende industri med en investering på $4 million (DKK 17,8M) til at etablere ”Australian Sports Innovation Centre for Excellence (ASICE)”, som man forventer vil skabe 2.000 tech-jobs indenfor fire år.

“Vi kan se potentialet i vores sportsinnovationssektor til at kommercialisere og opskalere nye produkter til internationale markeder og skabe spændende muligheder”

Jaala Pulford, Minister for Innovation, Medicinsk Forning og Den Digitale Økonomi, Delstaten Victoria

“Med en hurtigt voksende teknologisektor og et etableret ry som Australiens sportshovedstad er Victoria perfekt positioneret til at blive førende i den globale sportstech-industri. Vi kan se potentialet i vores sportsinnovationssektor til at kommercialisere og opskalere nye produkter til internationale markeder og skabe spændende muligheder for Victoria,” siger Jaala Pulford, minister for innovation, medicinsk forskning og den digitale økonomi.


Fakta: Australien satser på sportstech

  • Den australske sportstech-sector har nået en værdi på A$4.25 billion (18,9 mia kroner), hvilket svarer til størrelsen på fintech-sektoren i landet.
  • Myndighederne i den australske delstat Victoria har valgt at støtte den voksende sportstech-industri med en investering på $4 million (17,8 DKK) til at etablere ”Australian Sports Innovation Centre for Excellence (ASICE)”.
  • Myndighederne forventer, at investeringen vil skabe 2.000 tech-jobs inden for fire år.

Medaljer og unicorns kræver støtte

Niels Henrik Sørensen ser et lignende stort potentiale for sportstech i Danmark. Branchen er blevet mere moden de seneste år, og de store forbund støtter allerede op, hvilket giver Danmark en særlig position i Norden.

”Der er endnu ikke noget centrum for sportstech i Norden. Der er mange frivillige initiativer i Sverige og Norge, men deres forbund griber den ikke på samme måde som herhjemme. Så der er et åbent vindue lige nu, hvor Danmark kan sætte sig på Norden, hvis vi gør det klogt,” siger Niels Henrik Sørensen.

Han vurderer, at branchen inden for få år kan nå den afgørende modenhed til at stå selv, hvis den får den rigtige opbakning fra investorer, etablerede virksomheder og offentlige aktører. Derfor drømmer han også om en hybrid-løsning, hvor netop kommercielle partnere, offentlig støtte og investorer tager næste skridt i modningsprocessen sammen med sportsorganisationerne.

”Sporten og startuplivet kan virkelig hjælpe hinanden, hvis vi faciliterer det rigtigt, så det bliver mest værdiskabende for både sport, virksomhederne og samfundet. Vi har en stor mulighed, og vi skal gribe den sammen,” siger Niels Henrik Sørensen.


Fakta: Danmarks Idrætsforbund som platform for vækst

  • DIF Innovation Lab har siden 2018 bygget bro mellem danske virksomheder, forbund, atleter og universiteter for at udvikle, teste og skalere nye løsninger til den danske idrætsscene – til glæde for dansk idræt og dansk erhvervsliv.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY