You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Hemingway, Dostojevskij eller Kafka? Ugens Startup hjælper dig med at skrive som de største forfattere

Martin Pichlmair, CEO og professor og leder af spilafdelingen på ITU, Charlene Putney, videospilsforfatter og universitetsunderviser og Riddhi Raj, CTO har sammen udviklet et AI-værktøj, der kan hjælpe kreative med at skrive bedre.

ITU-spinoutet LAIKA har udviklet et nyt AI-værktøj til alle skrivende i den kreative industri. Nu sigter folkene bag efter at rejse en millioninvestering og for alvor kommercialisere løsningen.

ITU-spinoutet LAIKA har udviklet et nyt AI-værktøj til alle skrivende i den kreative industri. Nu sigter folkene bag efter at rejse en millioninvestering og for alvor kommercialisere løsningen.

Selvom Ernest Hemingway i lange perioder uden for forfattergerningen ernærede sig som krigskorrespondent fra bl.a. den spanske borgerkrig og den anden kinesisk-japanske krig, var det ikke kuglerne eller døden, han frygtede mest. Det, der skræmte ham mere noget andet, var et stykke blankt, hvidt papir.

Om det rent faktisk passer, vides ikke. Men hvis Hemingway havde levet i dag, havde han måske ikke frygtet skriveblokaden helt lige så meget.

I hvert fald ikke, hvis han havde stiftet bekendtskab til ITU-spinoutet LAIKA, der har udviklet et AI-værktøj for skrivende i alle dele af den kreative industri. Med løsningen kan den kunstige intelligens bag efterligne en hvilken som helst skrivestil, den har fået fodret og i skrivende stund kan brugere allerede nu skrive farcekomedier med Marcus Aurelius’ stemme eller finde ud af, hvordan en erotisk novelle fra Kafkas hånd ville se ud.

“Hvis du allerede har et værk, kan LAIKA skrive næste sætning i samme stil. Den kunstige intelligens er designet til at bruge koncepterne fra dine tidligere tekster til at bygge videre og opfinde nye ting. Prøv at forestil dig, at autokorrekturfunktionen i fremtiden ved, hvem du er, og hvordan du udtrykker dig. Den type støtteværktøj vil vi gerne udvikle,” forklarer Charlene Putney.

Det er Martin Pichlmair, CEO og professor og leder af spilafdelingen på ITU og Charlene Putney, videospilsforfatter og universitetsunderviser, der sammen med Riddhi Raj, CTO, står bag LAIKA.

Konkret behøver AI-motoren bag løsning blot et sample på 10.000 ord for at indlære en afsenders stemme. Derfra kan værktøjet komme med kreative forslag og forbedringer til en tekst eller helt på egen hånd skrive i stil med nogle af verdens største forfattere – eller blot brugeren selv.

”Enhver forfatter kan i princippet give os 10.000 ord, og så kan vi lave en model, der skriver ligesom dem,” fortæller Charlene Putney.

Version 2.0 på vej

Men det er blot starten.

Nu er folkene bag ved at udvikle en version 2.0, som de kalder Writers Room. Et workspace med tre virtuelle kolleger, der på hver deres måde både kommenterer brugerens arbejde med deres personlige stemme, kommunikerer via kommentarer og reagerer på aktivitet med nye forslag eller bare motiverende råd.

”Den kreative proces kan været både hård og ensom. Derfor har vi skabt tre karakterer, som på hver deres måde kan hjælpe brugeren videre,” forklarer Charlene Putney og fortsætter:

”Alex er din forskningsassistent, som har ekstern viden og automatisk giver forslag til den nye forskning eller linker til den virkelige verden. Lotus er en coach og mentor. Hun kommer med ideer, når du har det svært og måske sidder fast. Her byder hun ind med gode første sætninger; tips til selvomsorg eller giver skrivekurser. Hun holder af brugeren. Til sidst har vi Ichi, han er den hårde og strukturerede, som analyserer arbejdet, brugeren har lavet og bider mærke i mønstre i din tone og struktur og på baggrund af dem foreslår ændringer. ”

Håbet er at lancere Writers Room i starten af det nye år.

Det er Martin Pichlmair CEO og professor og leder af spilafdelingen på ITU og Charlene Putney videospilsforfatter og universitetsunderviser der sammen med Riddhi Raj CTO står bag LAIKA

Erfaring fra spilindustrien

For nogle år siden var det medstifter Martin Pichlmairs og Charle Putleys interesse for den kreative del i at designe og skrive computerspil kombineret med ny ITU-forskning, der førte dem på sporet af at lave deres eget startup.

Charlene har arbejdet som forfatter på en række spil – bl.a. det anmelderroste rollespil “Divinity: Original Sin II” og Martin Pichlmair har – udover sit virke som lektor på ITU – bl.a. grundlagt spilstudiet Broken Rules.

Læs også: Fra forsker til founder: ITU-professor har været på flere startupeventyr end de fleste

”Vi fik idéen under pandemien. Vi havde masser af tid til at eksperimentere med procedural intelligens og AI og der fandt vi en meget interessant måde at modificere det på. Det betød, at vi begyndte at lave workshops med professionelle forfattere, men kom hurtigt frem til, at vi nok kunne lave noget, der var nemmere, mere brugervenligt og hurtigere,” beskriver Charlene Putley.

Spinoutvirksomheder bygger typisk på patenterede opfindelser eller teknologier, som universitetets dedikeret patenkontorer hjælper med at føre videre ud i kommercialisering mod en andel i virksomheden. Men i LAIKAs tilfælde er ’spinout’-delen baseret på intellektuelle ejendomme ejet af ITU, som overføres til virksomheden mod en ejerandel.

I marts 2022 fik stifterne midler fra Innoexplorer til at undersøge muligheder for at bygge et spinout ud af teknologien og er pt. med i InnoFounderprogrammet.

En potentiel milliardforretning

Ifølge FN arbejdede der i 2020 næsten 50 millioner mennesker i den kreative sektor på verdensplan. Det svarer til 6,2 procent af den globale beskæftigelse, hvoraf de engelsktalende lande udgør 45 procent – altså 23 mio. mennesker – der hvert år omsætter for cirka 2,7 milliarder USD.

Og det markedspotentiale vil LAIKA, der i dag har 6.900 brugere, dykke ned i.

”I øjeblikket er vi ikke en bæredygtig forretning. Vi kan næsten dække vores serveromkostninger med det antal brugere, vi har nu. Men vi mener, at dette værktøj kan være til gavn for alle i de kreative brancher. Derfor fundraiser vi i øjeblikket og søger mellem 600.000 til en million USD for at få den rette runway,” siger iværksætteren.

Forretningsmodellen bliver en B2B SaaS-model, hvor skønlitterære forfattere, tekstforfattere, forfattere til videospil, og andre professionelt skrivende kan abonnere månedligt eller årligt på tjenesten.

”Grundlæggende vil vi være det primære online workspace for kreative medarbejdere. Vi er drevet af at gøre arbejdet sjovere for kreative mennesker. Og at vise folk, at de kan mere, end de går og tror,” fortæller Charlene Putley.

I dag består LAIKA udelukkende af de tre stiftere, men regner med at have to ansatte mere, når den forestående finansieringsrunde er afsluttet.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY