You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

I Kina drikker de kaffe som aldrig før: Nu viser virksomheder interesse for en dansk, cirkulær kaffekop

Den danske delegation, da Grounded og ICDK besøgte Shanghais pulserende økosystem.
@Redaktionen

Gennem Innovation Centre Denmark har det danske startup Grounded været i Kina, hvor den grønne omstilling for alvor er i gang. Nu har interessen for deres komposterbare kaffekop aldrig været større.

Gennem Innovation Centre Denmark har det danske startup Grounded været i Kina, hvor den grønne omstilling for alvor er i gang. Nu har interessen for deres komposterbare kaffekop aldrig været større.

Kaffeforbruget i Kina er i vild vækst.

Selvom det traditionelt set er et tedrikkende land, steg antallet af kaffebarer sidste år med 58 procent til 49.691 forretninger, ifølge en undersøgelse fra World Coffee Portal. Dermed har Kina overtaget titlen som det land med flest kaffekæder i verden – en rekord, USA ellers har siddet tungt på de seneste tyve år.

Udviklingen er godt nyt for det danske startup Grounded (tidligere Bean4Cup). Siden 2021 har virksomheden stået bag et cirkulært og grønt alternativ til engangskopper: en kaffekop lavet af kaffegrums og plantefibre, som er bionedbrydelig og komposterbare både derhjemme, i naturen og i havet.

”Pt. sælger vi primært til danske facility services (f.eks kontorbygninger, kantiner etc.). Men Kina bliver mere og mere relevant for os i takt med kaffeudviklingen. Det er jo et gigantisk marked,” indleder Philip Wedgwood, Chief Commercial Officer i Grounded.

Netop af den grund blev Grounded i 2023 udvalgt af erhvervsklyngen CLEAN og Innovation Centre Denmark til at blive en del af SDG Landing Pad-projektet. Projektet matcher internationale partnere med danske startup-løsninger inden for FN’s Verdensmål. Ambitionen er at afsøge mulighederne for at internationalisere dansk teknologi.

“For os er tanken at være forpagter på vores egen teknologi. Altså i det her tilfælde at finde et kinesisk bioraffinaderi, en producent og en distributør, så det hele foregik lokalt og bæredygtigt,” fortæller Philip Wedgwood.

Philip Wedgwood Chief Commercial Officer i Grounded

SDG Landing Pad

  • SDG Landing Pad er et samarbejde mellem Innovation Centre Denmark (ICDK), Udenrigsministeriet, Uddannelses- og forskningsministeriet, Industriens Fond, Rethink og de nationale erhvervsklynger DigitalLead, CLEAN og Life Science Cluster Denmark
  • Formålet med SDG Landing Pad-projektet er – med afsæt i dansk innovation og bæredygtighed – at matche danske virksomheder med internationale samarbejder med henblik på at udvikle løsninger for at imødekomme en global efterspørgsel inden for FN’s Verdensmål
  • Gennem projektet har udvalgte virksomheder fået adgang til et skræddersyet internationaliseringsforløb med ressourcer og sparring på forretningsmodel, produktudvikling og kommercialisering, samt et længere ophold i det pågældende land for at understøtte potentielle internationale innovationsforløb
  • Projektet er fokuseret omkring innovationscentrene i hhv. Boston, Tel Aviv og Shanghai.
  • Samarbejdet mellem erhvervsklyngerne og innovationscentrene har resulteret i 10 internationaliseringsforløb for danske virksomheder, hvor de er blevet matchet med internationale corporates, universiteter og/eller accelerationsprogrammer

Kulturchok i Kina

Gennem SDG Landing Pad-projektet fik folkene bag Grounded ad flere omgange mulighed for at komme til Kina.

Det betød blandt andet workshops i alt fra selskabsret og regulering over beskyttelse af IP til lokale forretningsmodeller og kultur. Alt sammen med henblik på at lave forretning på det kinesiske marked.

Særligt kulturen og dens rolle i erhvervslivet gjorde indtryk på de danske iværksættere.

”Det er stadig gode, gamle skikke som høflighed, ordentlighed og en respektfuld omgangsform, der er det vigtigste, når man laver forretning på det kinesiske marked. Du skal altid sikre dig, at din forretningspartner aldrig taber ansigt. Når vi f.eks. tog imod et forretningskort, fik vi at vide, at vi altid skulle tage imod med begge hænder. Så det gjorde vi meget ud af,” smiler Philip Wedgwood.

Grounded SDG Landing Pad-forløb bød også på møder med større aktører inden for miljøområdet og affaldshåndtering, såsom Everbright Group – Kinas største miljøvirksomhed – og Yixing Waste Water Concept Plant, et topmoderne spildevandsanlæg.

Èn ting gik igen i de kinesiske organisationer.

”Gennem ICDK besøgte vi jo også en masse store og interessante virksomheder – her under giganten Chinese Packaging Federation. Det slående var, at der ikke var en af de her virksomheder, der ikke tænkte den grønne omstilling og bæredygtighed ind i hele deres produktionskæde. Det blev vi ret overraskede over,” beskriver Wedgwood.

I Europa bruger vi omkring 16 milliarder engangskopper hvert år. Men meget tyder på, at bæredygtighed vil blive tænkt ind fra starten ifm. den stigende kaffeefterspørgsel i Kina.

”I Kina sker omstillingen bare markant hurtigere, fordi det centrale politiske system har bestemt det. Det der var imponerende, var virksomhederne bevidsthed om, at det bæredygtige skift koster noget på den korte bane. Det var de fuldstændig klar over. Så der er ingen tvivl om, at Kina er et fremtidigt marked for os. Det er mere et spørgsmål om hvornår,” fortæller Philip Wedgwood.

FLERE FRA COMMUNITY