You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Jeg tog til Aarhus Townhall. Her er, hvad jeg lærte om byens økosystem

500 iværksættere, investorer og community-aktører var samlet til Aarhus Townhall. Foto: Kristiana Vanaga.

Torsdag aften var der Aarhus Townhall, og jeg tog med. Sammenkomsten i det aarhusianske økosystem viste sig at være en rørende oplevelse fyldt med overraskelser, originalitet og fællesskab.

Torsdag aften var der Aarhus Townhall, og jeg tog med. Sammenkomsten i det aarhusianske økosystem viste sig at være en rørende oplevelse fyldt med overraskelser, originalitet og fællesskab.

This post is also available in: English

“Så må I hygge jer, mens jeg drikker gratis øl med 500 selvovervurderende iværksættere og selvfede investorer,” skrev jeg i en SMS til min hustru, der netop havde lagt sig i sofaen efter en lang arbejdsdag.

Selvom beskeden var sendt i spøg, er det nok en fordom, mange kunne have om et arrangement, hvor økosystemet mødes og hænger ud.

Bevars, de selvovervurderende og selvfede findes da helt sikkert derude, men det var ikke dem, der fyldte til Aarhus Townhall torsdag aften. Snarere tværtimod.

Et mangfoldigt økosystem

For lidt over to måneder siden blev jeg kastet ind midt i det lokale økosystem i Aarhus. Ikke fordi jeg er iværksætter, men fordi jeg som journalist på TechSavvy skal fortælle om dem, der er det. Uden forudgående kendskab til miljøet har jeg de sidste måneder talt med utallige Aarhus-iværksættere, der alle var vidt forskellige steder på deres rejse. Jeg har muligvis snakket med nogle af jer, der læser med her.

Læs også: Aarhus Townhall: “Vi vil gøre op med Janteloven og prale af de mange spændende ting, der sker i byen”

Når man dykker ned under overfladen i byens økosystem, gemmer der sig en mangfoldig vifte af idéer. På Aarhus Townhall snakker man det ene øjeblik med garvede AI-nørder, det næste øjeblik med studerende, der udvikler en automatiseret fodrings-maskine til heste.

Engagement, seriøsitet og ambitioner er ikke overraskende karakteristisk for de iværksættere, jeg har mødt. Men der er også en stor fortællelyst, ansvarsbevidsthed og stolthed. Som Ellen Kobberø fra Startup Aarhus, der står bag Aarhus Townhall, sagde til TechSavvy for nyligt, må man gerne prale af de fede ting, man har gang i – både som iværksætter og community.

Gidsel hos ISIS

Startup Aarhus er en af de aktører, der forsøger at skabe sammenhængskraft i det aarhusianske økosystem. Med Aarhus Townhall i Turbinehallen lykkes de i høj grad med den mission. Der var udsolgt og et deltagerantal på 500 personer. Stemningen var sitrende, folk snakkede, netværkede og connectede på LinkedIn i det tætpakkede område foran baren. Der blev nemlig langet gratis fadøl over disken. 

Men så tog Aarhus Townhall en drejning. Traditionen tro skal der jo også være noget “fagligt indhold” – en keynote speaker, en paneldebat med kloge mennesker, der dybest set er enige eller noget i den dur. Sådan skulle det ikke være denne gang. Efter en kort velkomst af Mette Hoberg Tønnesen og Ellen Kobberø fra Startup Aarhus om vigtigheden af at være til stede og aktivt vælge fællesskabet til, blev aftenens hidtil hemmeligholdte taler præsenteret. 

Daniel Rye fortæller om sine oplevelser som gidsel i Syrien Foto Kristiana Vanaga

Op på scenen træder Daniel Rye. Der går et par sekunder, før det går op for publikum, hvem han er, og hvad der nu skal ske. Daniel Rye er fotojournalist, og var gidsel i Syrien hos terrororganisationen ISIS i 13 måneder. De næste godt 45 minutter fortalte Daniel Rye indlevende om sine oplevelser. Der var helt stille i den propfyldte Turbinehal.

For os, der var til stede, lige der i de 45 minutter Daniel Rye fortalte om sine oplevelser og perspektiver, gav det mening. Det var en modig beslutning af Startup Aarhus at invitere Daniel Rye som taler. Og det var en god beslutning. Det gav den ønskede effekt – nærvær, eftertænksomhed og en fællesskabsfølelse ved at have hørt en person fortælle noget vigtigt sammen.

En superhelt i økosystemet

Hvordan får man så stemningen lidt op igen efter sådan en følelsesmæssig mavepuster. Man laver en fejring, selvfølgelig. En overrasket og tydeligt berørt Lasse Chor blev hevet på scenen til lyden af hujende klapsalver og synet af hjemmelavede hyldest-plakater, hvor han blev fejret som en vaskeægte superhelt i økosystemet. 

Lasse Chor er selv serieiværksætter samt mangeårig rådgiver, mentor og all-round good guy, der har haft en enorm betydning for utallige startups og økosystemet som helhed i byen. Han er allestedsnærværende i miljøet, og hvis man som iværksætter ikke allerede er stødt på ham, er det blot et spørgsmål om tid.

Lasse Chor bliver hyldet Foto Kristiana Vanaga

Når man efterfølgende forhører sig rundt omkring ved bordene, hvor der bliver drukket fadøl og spist shawarma-ruller, er det tydeligt, at Lasse Chor nyder en stor respekt i økosystemet. Og så møder han altid en med et stort smil og et halv-akavet bro-hug. Selvom jeg kun har beskæftiget mig med iværksætter-miljøet i Aarhus i få måneder, er det tydeligt, at hans rolle for sammenhængskraften ikke kan overvurderes.

Fællesskab er en styrke

Aarhus Townhall lukker så småt og oprydningen begynder. I mindre flokke siver deltagerne ud i aftenmørket – en god del videre til afterparty, hvor der bliver sludret videre med gamle og nye venner. Her falder jeg i snak med den unge iværksætter Marius, der faktisk slet ikke er fra Aarhus. Han er fra Næstved og deltog ved forrige uges Startup Weekend, som Startup Aarhus også stod bag. Livet som iværksætter kan til tider være ensomt, og han har nu fundet åbenhed og ligesindede i det aarhusianske community.

Læs også: Startup Weekend: “Vi vil skabe en vej ind i økosystemet” – TechSavvy

Aarhus er ikke en storby, men der ligger en stor del af økosystemets styrke også. Til Aarhus Townhall får man en fornemmelse af, at alle kender hinanden. Selvom det selvfølgelig ikke er rigtigt, så er der forbindelser på tværs. For mange er det et højdepunkt i en ellers travl kalender med produktudvikling, investormøder og forretningsplaner. Det giver et enormt potentiale for unikke samarbejder og sparring, når startups fra vidt forskellige industrier kan mødes.

Med Aarhus Townhall har Startup Aarhus formået at skabe et koncept, der favner bredt og samler økosystemet på en meningsfuld måde. Mette Hoberg Tønnesen, Ellen Kobberø og resten af Startup Aarhus-holdet formåede at lave et relevant, eftertænksomt arrangement, der var meget mere end en samling af selvovervurderende iværksættere og selvfede investorer.

Foto Kristiana Vanaga
UGENS STARTUP: