Lendme, banker, fintech

Med 22 spørgsmål vil fintechstartup tage kampen op mod renterne

Fintechstartuppet Lendme vil med øget gennemsigtighed og konkurrence sikre forbrugerne bedre priser på forbrugslån, et milliardmarked, som vores nordiske naboer har været hurtigere til at opdage.

Det er ikke nogen hemmelighed, at skal man have forbrugslån, er det en uigennemsigtig, langsommelig proces, hvor det er svært at overskue de forskellige tilbud. Alligevel optager danskerne forbrugslån for milliarder.

Bare i de første tre måneder af 2017 optog danskerne forbrugslån for mere end 2,8 milliarder kroner, bare hos onlinebankerne, og det samlede marked ligger på over 100 milliarder kroner årligt. Det er netop det marked, som den odenseanske trio bag startuppet Lendme rækker ind i.

Investorer skyder millioner i Lendme

Lendme er et sammenligningssite, som giver forbrugerne et overblik over, hvilke banker der tilbyder hvilken rente i forhold til et konkret forbrugslån. Sådanne sites er du måske stødt på før, men der er en grund til, at både Innovationsfonden, private investorer og en business angel har valgt at sætte penge i netop Lendme, og at Skat er positive i forhold til at give accept til, at Lendme kan benytte deres nyeste datasystemer.

Som forbruger skal man på hjemmesiden udfylde et ansøgningsskema bestående af 22 spørgsmål, så der foregår en reel vurdering af kunden, så bankerne kan vurdere, om de vil låne penge ud. Det handler om tryghed, men det handler også om gennemsigtighed fortæller to af de tre stiftere hos Copenhagen Fintech Lab, hvor de i dag har kontor.

“Den danske forbruger har ikke den ønskede genemsigtighed, og det er svært at danne sig et overblik over pris, reel betaling og hvor man skal gå hen. Alle banker har forskellige måder at vise på, hvilke tal som skal sammelignes. Vi opstiller det på en objektiv måde så man konkret kan sammenligne de forskellige tilbud,” fortæller medstifter Frederik Murmann.

Sverige og Norge er langt foran

Han fik idéen efter at have arbejdet med forbrugsfinansiering på det norske og svenske marked, hvor han kunne se at måden på at tage forbrugslån var væsentlig anderledes. Vores nordiske naboer er nemlig langt foran, når det kommer til dataindsamling, underskrivelse af låneaftaler digitalt og online banker, som først inden for de sidste par år er blevet mere almindelig procedure i Danmark. I Norge og Sverige optages mere end 50 procent af forbrugslån via digitale mæglerplatforme magen til den Lendme har lanceret i Danmark.

“Vores platform fungerer som et marked, fordi bankerne byder på at få kundens forretninger. Det øger konkurrencen og giver brugeren mulighed for at vælge det bedste låne-produkt. Det er der ikke andre, der tilbyder i det danske marked i dag. Vi er de første. Vi vil sende kundens låneforretning i udbud,” siger Frederik Murmann.

“Og kommer tilbage med reele lånetilbud. Der findes mange løsninger, der bare viser spændet, hvor renten ligger mellem, men for at få en konkret rente, skal du stadig ind og søge hos hver enkelt bank,” tilføjer Christoffer Nylandsted.

“Du gider ikke lave ti låneansøgninger”

Skal man derfor vide, om man har valgt det billigste lån, skal man foretage den samme ansøgning hos samtlige andre banker.

“På sammenligningssites er det ikke nødvendigvis, de banker, der ligger øverst, som er det bedste tilbud til dig. Det kan godt være, de har den laveste fra-rente, men i virkeligheden kan de være den dyreste for dig, når den konkrete rente er udregnet, efter de har vurderet dine informationer. Så måske havde det tiende tilbud været den billigste bank for dig, men der kommer du aldrig ned, for du gider ikke lave ti låneansøgninger. Den proces gør vi nemmere og mere overskuelig for kunden. Søg én gang, og få flere tilbud du kan sammenligne,” siger Frederik Murmann.

Bankerne er interesserede i den nye markedsplads

Siden de lancerede i maj i år med bankerne Basis Bank og Resurs Bank har de fået overraskende mange brugere og oplevet så godt som ingen problemer. De ser selv et stort potentiale i deres forretning, og har da også for længst sagt deres tidligere jobs op. Men hvordan tager bankerne imod den nye spiller, som pludseligt gør det nemmere at gennemskue deres tilbud?

“Som udgangspunkt er gennemsigtighed med pris noget, som øger konkurrencen, hvilket har en tendens til at presse priserne, og det ønsker banker som udgangspunkt ikke. Men bankerne er ikke vores konkurrenter. De er vores samarbejdspartnere. Vi skaber en markedsplads, hvor banker med gode produkter får en platform, hvor de kan vise deres produkter frem,” siger Christoffer Nylandsted.

Lendme har startet med de mindre online banker, men er overbevist om, at de større banker vil følge trop, så snart de ser en modenhed i markedet.

“Der er ikke nogen, der ikke er interesserede. De ved, at det kommer. Det er blot et spørgsmål om tid,” siger Christoffer Nylandsted.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY