This post is also available in: English
Aarhus Universitet har netop udvalgt de første syv forskere til det banebrydende Distinguished Senior Innovators (DSI) program – en ny og strategisk satsning, der sætter fokus på innovation og iværksætterånd inden for akademisk forskning. DSI-programmet, som er det første af sin slags i Danmark, markerer universitetets mål om at bryde de traditionelle rammer og inspirere forskere til at omsætte deres forskning til praktiske løsninger med potentiel samfundsmæssig og økonomisk værdi.
”Vi ønsker at vise, at fremragende forskning kan skabe værdi både inden for og uden for forskningsmiljøerne. Hvis en af forskerne skaber en ny milliardvirksomhed, er det selvfølgelig en succes, men ambitionen er langt bredere,” siger rektor på Aarhus Universitet, Brian Bech Nielsen, i en pressemeddelelse.
DSI-forskerne, der spænder over en bred vifte af fagområder fra antropologi til rumteknologi, er nøje udvalgt ikke blot på baggrund af deres videnskabelige ekspertise, men også deres evne til at skabe innovation og brobygning mellem forskning og erhvervsliv. Programmet søger at demonstrere, hvordan forskere kan kombinere dyb videnskabelig indsigt med iværksætterånd og en lyst til at omsætte ideer til konkrete samfundsløsninger.
En ny tilgang til tværfaglig forskning med højt ambitionsniveau
De syv forskere repræsenterer tværfaglige projekter med potentiale til både at skabe kommerciel værdi og markante samfundsmæssige forbedringer. For eksempel arbejder molekylærforsker Ulf Andersson Vang Ørom på RNA-teknologier, der kan hjælpe i kampen mod uhelbredelige sygdomme, mens antropologiprofessor Heather Anne Swanson udforsker, hvordan tværfaglige tilgange kan fremme teknologier til klimatilpasning. Iværksætterforsker Helle Neergaard ønsker at tackle den markante underrepræsentation af kvindelige iværksættere i erhvervslivet gennem sin forskning og engagement.
Læs også: Beton, AI og Droner: Vinderne af Den Lyse Idé får tildelt 550.000 kroner – TechSavvy
”Jo mere vekselvirkning vi kan skabe mellem den excellente forskning og samfundets behov, jo bedre for både samfundet og for den enkelte forsker. Derfor går vi ind i programmet med en ambition om at inspirere langt flere forskere til at bringe deres forskning i anvendelse på nye måder, for eksempel som iværksættere,” siger erhversdirektør på Aarhus Universitet, Lone Ryg Olsen.
DSI-programmet tilbyder ikke blot en titel, men også omfattende støtte gennem universitetets ressourcer og netværk. The Kitchen, universitetets iværksætterhub, vil spille en central rolle i at understøtte forskernes arbejde ved at tilbyde workshops, netværk med erhvervslivet og rådgivning om ekstern finansiering. Med over 500 forskere og studerende tilknyttet har The Kitchen etableret sig som et dynamisk centrum for innovation og vil fungere som et støttepunkt for DSI-forskernes udvikling af projekter, der kan få bred betydning.