Sustainary: Assesment handler om at skabe et fælles sprog for de grønne mål

Human Shojaee, direktør i Sustainary.
@Redaktionen
Vi skal styrke den fælles forståelse af, hvad det vil sige at arbejde med impact, hvis samfundet skal skubbes i en mere bæredygtig retning, mener klimaorganisationen Sustainary.

Artiklen er udgivet i samarbejde med Sustainary.


EU-taksonomi. Product life cycle. Scope 1,2 og 3. De fleste virksomheder vil gerne have en grønnere profil, men mange farer vild i junglen af begreber, måleenheder og certifikater. Nogle ved ikke engang, hvor de skal starte. Andre, hvordan de skal komme videre.

Derfor er det vigtigt, at vi har et fælles sprog, når vi arbejder med bæredygtighed. Det mener klimaorganisationen Sustainary, der aktivt arbejder for at fremme grøn innovation og iværksætteri i Danmark og til daglig skubber virksomheder og organisationer i en grønnere retning gennem impact assesment-analyser.

“Vores filosofi har været at skabe en vurdering, der bygger på ESG (Environmental, Social og Governance, red.). Derfor er det vigtigt for os, at vi både hjælper startups og smv’er med at kortlægge deres samlede impact og samtidig sammen med virksomheden identificerer de næste skridt på bæredygtighedsrejsen, så vi sikrer overskuelig handling bag planen,” siger Human Shojaee, direktør i Sustainary.

Kredit Claus Sall

Man behøver ikke at være ekspert

Til Green Impact-vurderingen har Sustainary udviklet en række arketyper og et ratingsystem, der gør den grønne rejse overskuelig for virksomheden. Det skal nemlig være nemt at tage grønnere skridt, hvis der skal ske en forskel.

“Det handler om, at folk der ikke nødvendigvis er eksperter på det her område, stadig skal kunne forstå, på hvilket stadie de befinder sig, hvor der er plads til forbedringer og hvilke tiltag, der skal i brug for at nå derhen,” forklarer Human Shojaee.


Om Sustainary

  • Sustainary (stiftet i 2018) arbejder for at skabe bedre vilkår for grønne startups og smv’er
  • Sustainarys Green Impact Assesment-forløb består af fire spor: 1) Market adaption, 2) Lifecycle analysis, 3) Environmental Impact og 4) Social Impact
  • Organisationen afholder hvert år SDG Tech Awards og Green Impact Week med henblik på at fremme grøn innovation og bæredygtighed i samfundet.

Startuppet EcoTree, der arbejder med CO2-reduktion gennem træplantning, har været i gennem et Green Impact Assesment-forløb hos Sustainary. Og hos folkene bag hersker der ingen tvivl om, hvad det har tilført.

“Green Impact Assessment har været et vigtigt redskab til at kortlægge, hvor vi udmærker os, men også til at bestemme, hvordan vi fremadrettet opretholder samme standard. Og så selvfølgelig hvordan vi kan blive endnu bedre, efterhånden som vi vokser og udvikler os,” fortæller Thomas Norman Canguilhem, medstifter og international direktør i EcoTree.

En hyldest til grønne startups startede rejsen

Sustainary blev etableret i 2018, der udover ESG-assesment arbejder som samlingspunkt mellem universiteter, investorer, iværksættere og SMV’er med henblik på at udvikle nye grønne forretningsmuligheder. Non-profit organisationen er både et netværk, fællesskab, idébank og moderator, der forbinder de vigtigste aktører inden for bæredygtighed.

Ud fra samme tanke blev SDG Tech Awards født – en bæredygtighedsbegivenhed, der efterhånden er blevet fast inventar på den grønne scene i Danmark. For Indledningsvis skulle de potentielle nominerede virksomheder impact-vurderes. Og det blev starten på assesment-forløbet.

SDG Tech Awards Kredit Claus Sall

“SDG Tech Awards startede rejsen. Derfor inviterede vi en række startups og aktører ind, for at forstå, hvad deres behov var. Og det blev hurtig tydeligt at der ikke fandtes et fornuftigt assesment til startups og smv’er på et tidligt stadie, der ikke var super komplekst og meget dyrt,” fortæller Shojaee.

Det satte Sustainary sig for at lave om på. I samarbejde med professorer fra DTU og Reykjavik Universitet har organisation over de seneste år udviklet et vurderingsforløb baseret på feedback og dialog. Et troværdigt stempel over for investorer, aktører og omkringliggende samfund. Og udvikling fortsætter i takt med, at man hele tiden bliver klogere på området.

“Vi går ydmygt til den her opgave med respekt for, at der er mange dygtige inden for feltet. Men hele bæredygtighedsområdet er lige nu i gang med en stor modningsproces og vi når kun vores fælles grønne mål, hvis alle gør deres for at skubbe i den rigtig retning. På det punkt vil vi gerne gå forrest,” fortæller Human Shojaee.

FREE E-PAPER:
Get "Tech for the Planet 2022"

…you will also be signed up for our weekly newsletter with the latest news and stories from the Danish startup ecosystem!

Vi spammer ikke, og du kan altid afmelde dig igen!
Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY