Tommy Ahlers: “Manglende tillid til startups er et spørgsmål om kulturen i den offentlige sektor”

Tommy Ahlers er succesfuld iværksætter og har flere startups bag sig, hvor han har været i budrunder for at vinde offentlige udbud. Nogle har han vundet, andre har han måtte se gå til andre udbydere. I dag er han medlem af Folketinget og stiller op for Venstre og forhenværende uddannelse- og forskningsminister.

TechSavvy har i de seneste uger sat fokus på, hvordan den danske stat går udenom startups, når der skal findes leverandører til det offentlige. Ifølge Tommy Ahlers handler problemet i høj grad om, at der ikke er tillid i systemet – hverken til startups eller medarbejdere. Flere medarbejdere er nervøse for at tage selvstændige beslutninger og vælge de mindre virksomheder.

TechSavvy har i de seneste uger sat fokus på, hvordan den danske stat går udenom startups, når der skal findes leverandører til det offentlige. Ifølge Tommy Ahlers handler problemet i høj grad om, at der ikke er tillid i systemet – hverken til startups eller medarbejdere. Flere medarbejdere er nervøse for at tage selvstændige beslutninger og vælge de mindre virksomheder.

Offentlig digitalisering er vejen til fortsat at effektivisere den offentlige sektor og en velpolstret statskasse kan skabe et enormt marked og gode vækstmuligheder for danske startups.

Men mangel på selvstændige valg, og et firkantet udbudssystem sætter en stopklods for, at digitalisering og innovation kan komme fra den kant af det danske erhvervsliv. Sådan lyder meldingen fra tidligere iværksætter, investor og uddannelse- og forskningsminister Tommy Ahlers. 

“Offentlige udbud skal være tilgængelige for startups og mindre virksomheder. Det giver dem bedre muligheder for at vækste og i sidste ende eksportere meget mere. Men udbudskravene er urimelige, og gør dybest set projekterne utilgængelig for den type virksomheder,” siger Tommy Ahlers. 

Sidste uge, skrev TechSavvy om blandt andet Famly, der havde mistet størstedelen af deres omsætning i Danmark, da deres produkt blev sendt i udbud med et tre-årigt omsætningskrav på 250 millioner kroner. Et udbudskrav der gjorde det umuligt for startuppet at byde på opgaven.

Læs også: Staten tager monopol på markedet og kvæler iværksættermiljøet

Men Famly’s løsningen fejlede ingenting, selvom de ikke omsatte for 250 millioner. Allerede inden udbuddet blev offentliggjort, leverede Famly løsninger til flere danske daginstitutioner. Men staten ville det anderledes. Man skabte i stedet monopol på markedet ved at pålægge alle offentlige institutioner kravet om at anvende den nye løsning.

“Minimumsbeløbet er et godt eksempel på den manglende tillid i den offentlige sektor overfor det private. Man skal tro på, at de her startups kan klare det lige så godt som de store tunge aktører. Samtidig er der et alt for stort fokus på prisen på produktet, som man gerne vil have er så billigt som muligt,” siger Tommy Ahlers.

For oftest går de offentlige udbud til de laveste priser. Men det betyder, at man tilsidesætter andre vigtige parametre. 

“Selvom man skal købe billigt, så bliver man også nødt til at lægge vægt på andre ting. Her skal innovation, brugervenlighed og den grønne dagsorden fylde mere end den gør i dag,” siger Tommy Ahlers.

En kultur, der dræber innovation

Uagtet leverandørens størrelse og prisen på produktet har der været adskillige forliste offentlige IT-projekter i årenes løb. Men går det galt, så er virksomhedens størrelse og indtægtsgrundlag en oplagt syndebuk.

“Folk er bange for skældud. Der kan være mange årsager til, at projekter går galt. Men det er for nemt at sige: “Det er fordi, vi valgte en lille virksomhed”. Derfor ender man med ‘den sikre’ løsning og gør som man plejer. For der er jo ingen, der er blevet fyret for at hyre IBM,” siger Tommy Ahlers.

Læs også: Staten takkede nej til gratis Corona-app fra startup. Nu bruger de 10 millioner på samme app fra stort it-hus

Ifølge Tommy Ahlers, virker det til, at medarbejderne er nervøse for at træffe selvstændige beslutninger. En holdning der støbes i de øverste ledelseslag. 

“Det handler meget om ledelse. Hvis vi har en ledelse i den offentlige sektor, hvor der er tillid til den enkelte medarbejder, jamen så tør de træffe selvstændige valg. Jeg er helt sikker på, at mange medarbejdere ikke tør sige: “Lad os arbejde med det her lille startup”,”siger Tommy Ahlers. 

For der er behov for en kulturændring. Flere startups leverer til store banker og nogle af verdens største virksomheder. Alligevel bliver de ofte valgt fra, når der skal findes nye leverandører til den offentlige sektor. Men når startups er gode nok til Danske Bank og Facebook, hvorfor er de så ikke gode nok til staten?

“Den offentlige sektor tænker ikke på samme måde som de private virksomheder. Den konservative ledelseskultur gennemsyrer også statens holdning til udbuddene og det er lidt trist. Vi skal turde noget mere uden at være dumme. Vi skal turde at løbe en risiko, for gevinsten er høj, hvis vi kan skabe vækst i de danske startups,” siger Tommy Ahlers.

En aktivistisk offentlig sektor

Ifølge Tommy Ahlers bør den offentlige sektor tage deres del af ansvaret for, at der sættes blus under væksten og innovationen og være med til at skabe danske erhvervssucceser. Det offentlige bør løbe en større risiko end man gør i dag – en risiko der ikke er særlig stor målt op mod gevinsten.

“Den offentlige bør nærmest være aktivistisk. De skal vise at man gerne vil skabe nye vækstmuligheder for danske virksomheder gennem fleksible udbud, der også er realistiske for startups,” siger Tommy Ahlers, der gerne vil gøre op med de mange krav, der stilles i udbuddene:

“Det er afgørende, at vi udfordrer den tilgang vi har til udbuddene i dag og lader markedet råde frit. Når man snakker om software, så kunne man vinde meget på at have en mere åben tilgang. Så de løsninger, der bliver bygget, også kan bruges af andre og kommer flere til gavn, så det ikke handler om, at stille store krav til, hvordan det skal bygges,” siger Tommy Ahlers.

For når verden omkring os og samfundet udvikler og fornyer sig, så skal vi sørge for, at vi ikke sidder fast og er tvunget til at starte forfra. Den offentlige sektor bør, ifølge Tommy Ahlers, være bedre til at løfte ansvaret for, at vi kan følge med den digitale udvikling gennem innovationen og det kan blandt andet ske ved, at man skaber udbudsrammer, der giver fair konkurrence og understøtter væksten i mindre højteknologiske virksomheder.

Staten er ikke en god nok spiller 

Danmark skal være det bedste land at starte virksomhed i. Det er der konsensus om uanset partifarve.

Hvis Danmark skal være det bedste land, at drive et startup i, bliver man nødt til at se, om alle partierne og aktører i det offentlige er med på dagsordenen. Men ifølge Tommy Ahlers er det på nuværende tidspunkt ikke tilfældet. 

“Det skal være vores mål, at Danmark er verdens bedste land at drive et startup i. Derfor bør vi også overveje om alle spiller med på den dagsorden, og der tror jeg ikke den offentlige sektor spiller godt nok med. Det kunne være en kæmpe boost til danske startups, hvis den offentlige sektor, i meget højere grad, gav plads til startups,” siger Tommy Ahlers. 

Som startup kan man komme langt med talent – og endnu længere med kapitalindsprøjtning. Men hvis der ikke kommer kunder i butikken, stopper festen hurtigt. Når staten kontinuerligt holder startups væk fra de største markeder i Danmark – eller ligefrem presser dem ud af et marked, hvor de allerede har kunder – fjerner man muligheden for vækst i startups. 

“Vi bliver nødt til at gøre det nemmere for startups, at komme ind på det kæmpe kundegrundlag, som det offentlige har. Hvis man giver startups adgang, kan de skabe endnu bedre forretning i Danmark og afsætning til at eksportere endnu mere,” siger Tommy Ahlers.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY