You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Aalborgs udvikling som iværksætterby: Vejen er blevet banet for nye startups, og det ses også i antallet af nye virksomheder

@Anna

Et enormt fokus på iværksætteri og mange nye initiativer har gjort Aalborg til en fed by at starte virksomhed i, mener to lokale iværksættere. Tendensen afspejles også i antallet af nye virksomheder, som er stigende på trods af coronapandemien. 

Et enormt fokus på iværksætteri og mange nye initiativer har gjort Aalborg til en fed by at starte virksomhed i, mener to lokale iværksættere. Tendensen afspejles også i antallet af nye virksomheder, som er stigende på trods af coronapandemien. 

Billige kontorpladser, stærke communities, events for iværksættere og tilbud om gratis rådgivning og konsulenttimer. Som nyudklækket iværksætter skal man i dag ikke lede længe efter hjælp til sin nystartede virksomhed, hvis man bor i Aalborg. 

Men langt de fleste af de tilbud iværksættere i dag kan nyde godt af, var der ikke for bare få år siden, da PentaLock startede op. 

Emil Norup CEO i PentaLock

Dengang var der ikke fokus på iværksætteri og det var ikke lige så sexet eller hypet som det er i dag. Der er en masse andre iværksættere, som har været med til at danne en god grobund for det miljø, vi har i dag,” siger Emil Norup, CEO og medstifter af PentaLock, der med deres indbyggede cykellåse er på en mission om at stoppe tyveri af cykler.

PentaLock blev stiftet i 2016 som et universitetsprojekt af Emil Norup og Thomas Martin Jessen i forbindelse med de to ingeniørers speciale. Iværksætterne blev kontaktet af Supporting Entrepreneurship at AAU, forkortet SEA, en inkubator på Aalborg Universitet. 

Ifølge Emil Norup var forløbet med SEA en smule kaotisk, måske fordi SEA også var et relativt nyt tilbud. Ikke desto mindre fik SEA sat gang i Emil Norup og Thomas Martin Jessens tanker om at gå selvstændig. PentaLock havde indtil da været et projekt, der blev arbejdet på sideløbende med fuldtidsjobbene. 

“Men udover at SEA var med til at skubbe gang i processen, var der ikke noget ved Aalborg der gjorde, at vi valgte at blive iværksættere. Hvis vi skulle starte op i dag, havde det nok været noget helt andet,” siger Emil Norup.

Efterlyser nordjysk investor

Da PentaLock for lidt over et år siden skulle lande en investering, endte virksomheden med at sikre kapital fra fire københavnske investorer, samt yderligere kapital fra PentaLocks eksisterende svenske investor. 

Læs også: Efter intern konflikt: Aalborgs iværksættermiljø kigger fremad

“Vi har ikke en eneste nordjysk investor, ikke engang en i Jylland, og det synes jeg er ærgerligt. Jeg ved, at der findes findes dygtige forretningsfolk her i det nordjyske, men de svære at matche med,” siger Emil Norup og fortsætter: 

“Vi er utrolig glade og tilfredse med vores investorer. De er super professionelle og kommer med en masse viden og drive til vores virksomhed. Men det ville da være prikken over i’et, hvis de boede tættere på, så vi nemt kunne mødes fysisk. Pandemien har ændret verden i forhold til online møder, men fysiske møder har bestemt også sine fordele.” 

Kathrine Skovsgaard har banet vejen

At Aalborg har gennemgået en enorm udvikling som iværksætterby de seneste år kan Kathrine Skovsgaard også skrive under på. Som grundlægger af flere iværksættertiltag og et kontorfællesskab er hun en af de personer, der har været med til at bane vejen for nye iværksættere. 

Kathrine Skovsgaard iværksætter i Aalborg

“De nye iværksættere er måske stadig forvirrede og har brug for hjælp til forskellige ting, men nu er der eksempelvis en kommunal StartUp Café og et iværksætterhus med byens billigste priser, så du billigt kan betale dig fra at sidde under fede forhold. Du har de bedste rammer fra start af,” siger Kathrine Skovsgaard.  

Hun har mærket på egen krop, hvor svært det kan være at starte noget nyt op uden at have de rigtige rammer. Da Kathrine Skovsgaard i 2011 grundlagde sit første CVR-nummer, eventbureauet Events by Skovsgaard, oplevede hun tit at løbe panden mod muren, når hun ville ud over stepperne med en ny idé. 

“Jeg kæmpede så hårdt mod bureaukratiet og de manglende rammer på daværende tidspunkt, hvilket ødelagde meget af min kreativitet og det synes jeg var kedeligt at tænke på. Derfor skulle andre ikke også igennem det, jeg havde været igennem,” siger Kathrine Skovsgaard. 

Med Kathrine Skovsgaard som medstifter blev iværksætterhuset Byens Rum en realitet i 2012. 

Byens Rum husede især de mere kreative virksomheder, hvoraf mange stadig er vækstende virksomheder den dag i dag. Med Byens Rum skabte Kathrine Skovsgaard også de rammer, hun selv manglede som iværksætter. Kontorfællesskabets medlemmer skulle nemlig ikke længere bekymre sig om kaffe i kaffemaskinen, toiletpapir på badeværelset eller hvor det næste vigtige møde skulle afholdes. 

Byens Rum måtte dog lukke i 2017 grundet en høj, progressiv huslejestigning. 

I dag er Kathrine Skovsgaard glad for, at hun kunne være med til at facilitere en god opstart for iværksættere.

“Jeg tror, at de nye iværksættere oplever, at Aalborg er en fed by at starte virksomhed i. Der er en masse, som har banet vejen og som har gjort meget af det ‘forbudte,’” siger Kathrine Skovsgaard. 

Flere virksomheder i Aalborg

Lone Borg erhvervsservicechef i Business Aalborg

Den positive udvikling som både Emil Norup og Kathrine Skovsgaard har oplevet de seneste år, afspejles også i antallet af nye virksomheder, der skyder op i Aalborg.

De nyeste tal viser, at der er blevet registreret 607 nye CVR-numre i 1. kvartal af 2021. Det er en stigning på 26 procent sammenlignet med samme kvartal i 2020. Antallet af nye virksomheder ligger samtidig fire procentpoint over landsgennemsnittet.

“1. kvartal af 2021 ser rigtig flot ud. Det har især overrasket os, at det ser bedre ud end 1. kvartal sidste år, hvor coronapandemien selvfølgelig var under opsejling, men hvor de to første måneder af kvartalet jo ikke var påvirkede af nedlukningen,” siger Karen Tryk Espensen, udviklingskonsulent i Business Aalborg. 

Business Aalborg hører under Aalborg Kommune, og tilbyder blandt andet hjælp til iværksættere gennem vejledning, arrangementer og formidling af kontakt til eksempelvis private rådgivere og myndigheder.

“Det, vi oplevede i vores service sidste år, var, at der var lige så meget efterspørgsel på hjælp til at komme i gang, som der har været i et hvilket som helst andet år. Vi forestiller os derfor, at borgerne i løbet af 2020 har forberedt sig godt på at starte virksomhed op, og så har de registreret CVR-nummer i starten af 2021,” siger Lone Borg, erhvervsservicechef i Business Aalborg. 

Samarbejde er altafgørende

Business Aalborgs rolle er først og fremmest at agere guide for iværksætterne, så de finder de rigtige tilbud. 

“Iværksætterne kommer til os med alverdens forskellige behov – de mangler en kontorplads, en forretningspartner eller en større virksomhed, der vil prøve idéen af sammen med dem. Vi holder overblikket over de mange spændende tilbud,” siger Karen Tryk Espensen, og bliver suppleret af Lone Borg:

“Der er en lang tradition i Aalborg for at være god til at samarbejde på tværs af institutioner og virksomheder, der beskæftiger sig med iværksætteri. Vi kan eksempelvis mærke, at uddannelsesinstitutionerne har intensiveret deres undervisning inden for entreprenørskab og innovation. Vi er i kontakt med rigtig mange unge mennesker, som er blevet dygtiggjort inden for iværksætteri, og det har betydet meget for interessen.” 

FLERE FRA COMMUNITY