You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Dansk fintech runder 1 milliard investeringskroner i år: ”Vi har kun set toppen af isbjerget”

Foto: Kasper Løftgaard

Det danske fintech-miljø har nået en modenhed, som investorer kaster milliarder efter. Men foreningen Copenhagen Fintech og fonden Seed Capital er enige om, at vi langt fra har nået det fulde potentiale i Danmark.

Det danske fintech-miljø har nået en modenhed, som investorer kaster milliarder efter. Men foreningen Copenhagen Fintech og fonden Seed Capital er enige om, at vi langt fra har nået det fulde potentiale i Danmark.

Da Lunar Way sidste uge offentliggjort en investering på 195 millioner kroner, markerede det samtidig en milepæl for hele den danske fintech-scene: Over 1 milliard kroner er investeret i danske fintech-virksomheder i 2019 alene.

Læs også: Danmarks nye bank: Lunar Way får banklicens efter investering på 195 mio.

“Hos Copenhagen Fintech er vi imponerede over, hvor stor udviklingen blandt danske fintech-startups har været de seneste 5 år – med kun 50 millioner kroner investeret i 2014. Tilliden hos investorerne vokser sig større i takt med, at danske fintech-founders udviser større visioner, kompetencer og en modenhed i deres virksomheder, som vi forventer at se endnu mere af i fremtiden,” siger Mads Schiøler Tingsgård, Head of Fintech Intelligence i Copenhagen Fintech.

Sidste år rejste fintech-iværksætterne over to milliarder kroner, men langt størstedelen – knap 1,7 milliarder – kom fra mega-investeringen i Tradeshift, som gjorde virksomheden til danmarks første fintech-unicorns. Til sammenligning har 2019 indtil videre budt på syv tocifrede- og tre trecifrede millioninvesteringer til forskellige startups.

Læs også: Danmark har netop fået sin første fintech Unicorn

”Fintech-iværksætterne har efterhånden skabt et så stærkt miljø i Danmark, at der vil være gode muligheder for at bygge flere danske fintech-unicorns i fremtiden – med alt hvad det indebærer af arbejdspladser og forbedrede produkter til både virksomheder og private borgere,” siger Mads Schiøler Tingsgård.

Seed Capital: Modenhed og enestående økosystem

Investeringsfonden ‘Seed Capital’ har i løbet af de seneste år investeret i en række fintech-virksomheder: Coinify, Cardlay, Grandhood og senest Lunar Way, hvor fonden anførte den store runde i foråret.

Læs også: Lunar Way i ny mega-investering: Henter 97 millioner

Det overrasker da heller ikke fonden, at beløbene som investeres i fintechs, vokser massivt.

“Jeg tror, det er en naturlig ting, fordi feltet er så interessant. Det er ikke blevet disruptet før, og de etablerede spillere tjener boksen. Så kan man disrupte det, og gøre det smartere for kunderne, så er der en kæmpe mulighed,” siger Lars Andersen, General Partner i Seed Capital.

Men den finansielle sektor er ikke bare en lukrativ sektor – den er også tungt reguleret. Der er langt fra ide til et produkt kunderne kan bruge. Derfor kræver sektoren både tålmodighed og massiv kapital i ryggen, hvis man vil konkurrere mod de etablerede spillere. Men det betyder også, at de startup, der overlever modningsfasen, bliver rigtigt interessante for investorerne.

“Fintech-startups var mere eksperimenterende for få år siden. Nogle af dem er her ikke mere, mens dem er er tilbage, er dem der lykkedes. Man starter jo ikke med at investere de store beløb. Det kommer i bidder. Og det er bare et space, hvor man skal have mange penge, hvis man vil ind og disrupte noget,” siger Lars Andersen.

Samtidig peger han på, at det danske økosystem er gode til at booste hinanden og dermed hele scenen i Danmark.

“Så det er en kombination af modenhed og et fantastisk godt økosystem. I og med at økosystemet er fantastisk lige netop indenfor fintech, kommer nye startups hurtigere frem,” siger han.

Skal han kigge i krystalkuglen, tror han, vi har meget mere i vente fra dansk fintech – blandt andet indenfor blockchain-løsninger, betalinger og PSD2, der giver mulighed for nye ydelser, vi slet ikke kender i dag.

“Vi har slet ikke nået toppen endnu – kun set toppen af isbjerget,” siger Lars Andersen.

FLERE FRA COMMUNITY