You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Mad, musik og solidaritet. Startups vil også hjælpe under Corona-krisen

Coronakrisen har for alvor ramt Danmark. Det har allerede haft store konsekvenser. Store dele af det offentlige er lukket ned, og flere private virksomheder har sendt medarbejderne hjem. De to startups, Musikundervisning.dk og Plant Jammer, er dog fast besluttet på, at den to ugers Coronakarantæne ikke skal være ulidelig.

Coronakrisen har for alvor ramt Danmark. Det har allerede haft store konsekvenser. Store dele af det offentlige er lukket ned, og flere private virksomheder har sendt medarbejderne hjem. De to startups, Musikundervisning.dk og Plant Jammer, er dog fast besluttet på, at den to ugers Coronakarantæne ikke skal være ulidelig.

Endnu en pandemi har ramt Danmark. Sidste gang var i 2009 med svineinfluenza, og her i 2020 hedder den Covid-19, eller Coronavirus. Skoler, universiteter og frivillige foreninger er lukket, og de offentlige ansatte er sendt hjem. Og mange private virksomheder har taget regeringens opfordring til sig og i stor stil sendt medarbejdere hjem for at arbejde eller afspadsere. Sundhedskrisen kommer med al sandsynlig til at føre en økonomisk krise med sig. 

For mange har usikkerheden allerede betydet nedgang i ordrebogen, mens det for andre – fx producenter af håndsprit og dagligvareforretning – giver ekstra travlhed.

Nogle ser da også sit snit, til at bruge krisen til at tjene en ekstra skilling. Mens halvtomme flasker med håndsprit er til salg for flere hundrede kroner på DBA, er detailkæden Harald Nyborg kommet under skarp kritik, efter Jyllands Posten kunne fortælle, at de havde sat prisen på ansigtsmasker op til tæt på det tidobbelte, og direktøren, Arne Gerlyng-Hansen havde udtalt.

“Det er jo helt klart, at prisstigningen har noget med coronavirus at gøre”.   

I svære tider, vises mange ansigter sig, men i stedet for at gå efter ekstra indtjening, har flere startups valgt at stille deres services gratis til rådighed i krise-tiden.

Musikken fortsætter

En af de startups, er Musikundervisning.dk. Startuppet, har udviklet et modul, hvor man kan modtage musikundervisning online. Platformen er populær blandt selvstændige musikere, men også forældre der ikke har mulighed for at køre deres børn til musikskoler, eller ældre der ikke kan forlade hjemmet. Nu tager Musikundervisning.dk deres fysiske konkurrenter, de offentlige musikskoler ind i varmen. 

I et interview til TechSavvy, fortæller stifter Asbjørn Eggers, at de har valgt at tilbyde brug af deres server til musikskolerne uden profit, så karantæneperioden ikke skal slukke for musikken.

“Vores cut, altså administrationen fjerner vi. Vi har arbejdet hårdt på at lave dette modul til netop at skabe mere musik, og vi vil gerne give en hjælpende hånd nu, hvor der ikke længere kan gives fysisk undervisning,” siger Asbjørn Eggers, der mener den manglende profit ikke er det vigtigste i denne tid. 

“Man må ikke udnytte den her situation. Vi skal alle stå sammen om det, vi elsker, nemlig musikken. Vi skaber gode relationer, og hjælper i en svær tid, og det er vigtigere for os.”

Det eneste brugerne betaler er 20 kroner i timen, da det er hvad det koster at have serverne oppe.

Gratis opskrifter skal forsøde Coronakrisen 

En anden startup der gør en forskel under Coronakrisen, er ugens startup, Plant Jammer. 

I kølvandet på statsminister Mette Frederiksens opfordringer om at undgå restaurantbesøg, forbindelse med Coronavirus, har Michael Haase set en stigning i downloads af opskriftsappen. 

Det øgede antal brugere har fået Plant Jammer til at tage en solidarisk beslutning.

 “I stedet for at vride citronen og forsøge at udnytte situationen finansielt, så vil vi hellere bare give det gratis på ubestemt tid. Det vil sige, at alle får adgang til alle opskrifter. Det betyder selvfølgelig, at Plant Jammer er uden indtjening det næste stykke tid, men det er det rigtige at gøre,” forklarer Michael Haase.

Han håber, at deres tiltag vil give danskerne inspiration til lækre retter – så karantænen ikke behøver være en bølge af ulidelige kompromiser.  

Tech vs. Corona

Coronavirus har ikke kun fået de to startups på banen. Esben Gadsbøll, der blandt andet står bag TechBBQ, har sammen med Anders Brandt og Jesper Kring startet bevægelsen #Coronatech.

“Er ved at lancere en #CoronaTech bevægelse. Fordi vi tror iværksættere kan være en del af løsningen. Men de mangler et sted at gå hen med deres ideer og kompetencer,” skriver han på Linkedin.

Det inkluderer alt fra forskere, til AI-virksomheder. Alle iværksættere, der mener at kunne biddrage enten på den ene, eller den anden måde. Og initiativet har ikke kun fået sit eget hashtag, men også sit eget domæne og tilmeldingsside. Så har du en startup, der kan gøre en forskel, kan du læse mere tilmelde dit startup her.

UGENS STARTUP: