I starten af marts brød helvede løs i vores lille kongerige. En verdensomspændende pandemi nåede landet, og vi kunne skæve til Italien, hvor situationen skærpede til og dødstallet steg time for time. Derfor var opfordringen fra WHO til lande verden over også klar: Vi skal arbejde hurtigere end nogensinde før.
Det var ikke kun i medierne, at budskabet blev delt. Det rungede også blandt tech-iværksættere landet over.
Et af de initiativer, der blev affødt af budskabet, er C19.dk, som blev stiftet af Martin Permin og Holger Thorup. Ved at indsamle danskernes symptom-data, ville de hjælpe med at klarlægge det uundgåelige mørketal, der følger med pandemien.
“Fredag den 13. marts, kom idéen til C19.dk, og samme dag begyndte vi at arbejde. Allerede søndag havde vi rekrutteret ti fremtrædende profiler fra techmiljøet og fået stablet et samarbejde med Amazon Web Services, Twilio, Zeit med flere på benene. Alle stillede deres services og ressourcer gratis til rådighed ,” siger Martin Permin.
Men selvom tech-iværksætterne handlede hurtigt for at hjælpe, stillede deres arbejdskraft gratis til rådighed og indgik partnerskaber på kryds og tværs, har løsningen to måneder senere endnu ikke fået lov at hjælpe borgere og myndigheder.
Embedsværket har nemlig valgt at takke nej til gratis hjælp fra startup-miljøet.
25.000 brugere på 48 timer
Danmark var i starten udfordret af en lav testkapacitet. Derfor mente de to iværksættere, at det ville gavne sundhedsmyndighederne at få indsigt i mørketallet fra alle tilgængelige datakilder.
Martin Permin og Holger Thorup designede derfor C19.dk med fokus på hyppige spørgeundersøgelser og nem tilgængelighed for danskerne. Registreringen på C19.dk foregik via telefonnummer, og indsamlingen foregik via daglige sms’er med link til symptom-undersøgelser.
“På det her tidspunkt havde vi også lavet aftaler med lokale teleselskaber, så sms’erne kunne blive sendt ud gratis. Værktøjet var ikke beregnet til at diagnosticere eller behandle patienter, men snarere at levere samlede data til at hjælpe myndighedernes beslutningstagning i forhold til testning,” siger Martin Permin.
Danskerne bed hurtigt på den simple løsning, og C19.dk fik 25.000 tilmeldinger indenfor 48 timer – to uger senere lød tallet på 35.000 tilmeldte brugere.
“Vi har ikke brug for hjælp”
Systemet var klar, infrastrukturen på plads og mange tusinde borgere var klar til at rapportere til løsningen fra C19.dk. Men iværksætterne ville ikke slippe initiativet løs på borgerne uden først at koordinere med myndighederne. Simpelthen af respekt for, at de ikke ville forkludre myndighedernes arbejde.
Kontakten til det offentlige skulle dog vise sig at blive den sværeste udfordring under udviklingen. Først efter to-tre ugers ventetid, hvor det frivillige iværksætterteam forgæves havde forsøgt at få Sundhedsministeriet i tale, får medierne færten af C19.dk, og TV2 bringer et indslag. Det viser sig at være den bedste måde at få kontakt, hvis man vil hjælpe under corona.
Hurtigt henvender Sundhedsministeriet sig, mens Statens Serums Institut går på skærmen og taler direkte til C19.
“Der er noget stærkt i, at C19 har så mange deltagere, og de vil også have en stor geografisk udbredelse. Vi skal bare finde ud af, hvordan vi kan bruge de her data som myndighed,” siger Thyra Grove Krause, Afdelingschef ved Infektionsepidemiologi & Forebyggelse, i et indslag på TV2.
Udtalelsen klinger dog hult. For bag kulissen er svaret til iværksætterne klart: “Vi har ikke brug for hjælp”.
Løsning forsvandt i bureaukrati-møllen
TechSavvy har fået indsigt i en mailkorrespondence mellem C19 og Statens Serum Institut i dagene efter, at Thyra Grove Krause går på skærmen. Her er tonen en helt anden.
Her påpeger en medarbejder, at Influmeter har eksisteret i Danmark siden 2013, og at der på nuværende tidspunkt ikke er planer om nye projekter. Dermed skyder SSI løsningen fra C19 til hjørne.
“Jeg ringede hende op, for at gøre vores hensigter klare. Hendes svar var tydeligt. De skulle ikke have hjælp udefra. Hun begrundede med, at corona er noget, der skal arbejdes med i flere år, og hvem vidste, om vi også ville hjælpe der,” siger Martin Permin.
Men Influmeter har aldrig haft mere end 1000 ugentlige besøgende, og da Statens Seruminstitut ugen forinden beder danskerne om at melde sig til, så de kan bruge løsningen til at overvåge Corona, går siden ned. Trods den viden, bliver C19.dk ikke taget i brug. I stedet ryger de dybere ind i bureaukrati-møllen.
Lad være med at gå i luften
I en længere mailudveksling med SUM (Sundheds- og Ældreministeret) tilsendes både programkoder og de symptom-surveys, der bruges i værktøjet C19.dk. C19 udtrykker klart i en mail, at de er klar til at gå live med det samme.
“Vi forestiller os de næste skridt således: Vi sætter C19.dk live, og begynder data opsamlingen. Dette lader os bygge selve analysemodellen. Vi offentliggører ikke data og rapportering, men venter på at SUM vil modtage. Dette har også den fordel, at undgå yderligere pres på Serums datateams. På den måde ligger data til rådighed, når og hvis, SUM (Sundheds- og Ældreministeriet red.) beslutter at i retmæssigt kan bruge dem,” skriver Martin Permin i en mail til SUM.
Svaret fra ministeriet er klart: Lad være med at gå i luften. I stedet henviser man til, at man satser på en lignende løsning fra det store it-hus Netcompany.
“Det Netcompany udvikler er en generisk løsning, der kan bruges til flere forskellige myndighedsopgaver,” starter medarbejderen fra SUM. Undervejs i mailen, forklarer hun, at hun har konfereret med en medarbejder fra Netcompany om, hvordan Netcompany kan bruge C19’s løsning i netop dette formål – at lave et moderne influmeter, der kan samle et større datagrundlag.
“Det vi arbejder på lige nu er at få lavet en fælles løsning, der forener alle de gode kræfter. Jeg håber derfor, at I vil vente med at sætte dataindsamlingen i gang,” skriver medarbejderen.
C19 stiller spørgsmålstegn ved, hvorfor man vælger at vente på en komplet løsning, i stedet for at integrere C19’s værktøj efterfølgende og på den måde fokusere på akut dataindsamling.
“Netcompany er super stillet til at løse det langsigtede problem, mens vi har en produktions-klar løsning til rådighed nu. Samkørsel og implementeringsdetaljer kan alle løses post-hoc, så vi tænker, at prioriteten skal være at samle data hurtigst muligt, uafhængig af senere ændringer til systemet,” skriver C19.
Staten vendte det blinde øje til tidspres
Mette Frederiksen og regeringen rykkede hurtigt, da Danmark skulle lukkes ned. Men det gik knapt så hurtigt, da hendes politiske kollega og sundhedsminister Magnus Heunicke skulle indsamle data og anvende teknologi til at inddæmme smitten. I hvert fald ikke, når løsningen kom fra et startup-initiativ.
For det fremgår af mailkorrespondancen, at C19 endnu engang henvises videre i systemet. Denne gang til Magnus Heunickes departement. Det viser sig også at være forgæves.
“Det er desværre ikke lykkedes (at få kontakt til departementet red.). Jeg snakkede med Magnus’ (Magnus Heunicke red.) særlige rådgiver tidligere, men han henviste os til disse to sider, af hvilken ingen er relevante,” skriver C19.
De omtalte sider henviser til politiets officielle coronaside og lægemiddelstyrelsen, hvor man kan henvende sig, hvis man blandt andet har forslag til, hvordan der kan skaffes værnemidler og medicinsk udstyr.
Tilbage står iværksætterteamet med en løsning, der har været klar i næsten to måneder, men som aldrig har fået lov at gøre gavn.
‘Nej’ til færdig app fra startup – to måneder senere udskydes statens version på ubestemt tid
Martin Permin og Holger Thorup er ikke de eneste, der har fået fingrene klemt i den bureaukratiske dør.
Esben Elmøe og hans team stod klar med en færdigudviklet smittesporingsapp allerede 14. marts. Appen hedder CoronaUnite, og kan via borgernes telefoner spore, hvem du møder, og sende dig en notifikation, hvis du har været i nærheden af en, der er syg med corona. En metode der både er anbefalet af WHO, og har været en stor succes i Sydkorea.
Dataen ville kun blive indsamlet fra brugere, der havde downloadet appen. Og de statistiske data ville udelukkende blive delt med sundhedsmyndighederne, som derigennem ville få et unikt datagrundlag, som de kunne danne sig et overblik over smittetrykket ud fra.
“Vi så faren ved Corona hurtigt. Vi har en del kolleger i Italien, og havde gennem dem set, hvor voldsomt det kunne blive. Vi satte os ned, og arbejdede næsten i døgndrift. På ti dage, udviklede og brugertestede vi en app, der var klar til live,” fortæller Esben Elmøe.
Men han blev på samme måde mødt med tavshed og trækken på skuldrene af myndighederne. Og han mener, at forklaringen på radiotavsheden skal findes i, at man er nervøs for at prøve alternative løsninger.
“Man er meget skeptisk. Normalt hiver man folk ind, så er der udbudsmateriale, og så går der et år. Det er der bare ikke tid til lige nu, og vi har givet dem et gratis produkt. Alt det legale er også på plads – vi havde hyret et af Danmarks førende advokatfirmaer til at gennemtjekke det,” siger Esben Elmøe.
Statens version af CoronaUnite kaldet ‘Smittestop’ skulle lanceres 30. april, men 1. maj, meddelte man, at den var forsinket. Efter lanceringen, var der problemer med appen, og 14. maj blev den endelige app udskudt på ubestemt tid.
Gratis er godt, men Netcompany er bedre
Ingen af de to initiativer er blevet taget i brug af staten. I stedet for at bruge Esben Elmøes færdigudviklede og gratis app, gik Sundheds- og Ældreministeriet til Netcompany. Selvom Netcompany også udførte arbejdet vederlagsfrit, kostede det Danmark værdifuld tid.
“De gik til Netcompany og bad dem bygge en kopi, helt fra bunden, på trods af, at vi havde en app til dem helt gratis. Jeg kommer ikke til at springe til igen, og udvikle software til det offentlige. Jeg har travlt, og har ikke bare brugt egen tid, men også ressourcer på projektet,” siger Esben Elmøe.
Han er ikke alene om at stå tilbage med skuffelse over at have knoklet for at færdiggøre en løsning og stille den gratis til rådighed så hurtigt som han kunne. Også Martin Permin er stået af, og han har ikke længere i sinde at arbejde med software til staten.
Derfor er C19-initiativet blevet givet videre til Netcompany – en løsning, der ifølge Martin Permin er dårligere, end den C19 tilbød.
“I sidste ende besluttede danske myndigheder at benytte en velkendt softwarekonsulent til at opbygge en klon af c19.dk, men med minimalt produkt-input fra os. Desværre ankom slutproduktet for sent til at gøre noget, og i en version tilstrækkeligt udvandet til at være stort set ubrugelig,” skriver Martin Permin i sin officielle udtalelse.
Både Martin Permin og Esben Elmøe understreger, at Netcompany er super kompetente, men at det ikke giver mening at spilde vigtig tid på at få bygget kloner af allerede færdiglavede produkter.
“Det er ikke ondt ment. Jeg tror mere det handler om assymetrisk karriererisiko. Der er ingen der er blevet fyret for at hyre Netcompany. Hele den mølle og tankegang, er ikke effektiv. Og lige nu, skulle vi have været effektive,” siger Martin Permin.
TechSavvy har i over en uge forgæves forsøgt at få en kommentar fra både Statens Serum Institut og Sundheds- og Ældreministeriet. Begge er bekendt med de mails, TechSavvy har fået indblik i, og artiklen. De har begge modtaget løbende mails og opkald, og har meddelt de vil vende tilbage. TechSavvy har også forsøgt at få en udtalelse fra Styrelsen for Sundhedsdata, der også er figurerer i mailkorrespondancen. De nægter at have kendskab til C19.dk.
Rettelselse: I en tidligere version af artiklen blev SUM (Sundheds- og Ældreministeriet) forvekslet med Sundhedstyrelsen. Mailudvekslingen er altså foregået mellem C19.dk og Sundheds- og Ældreministeriet – ikke med Sundhedsstyrelsen, som det tidligere fejlagtigt fremgik.