You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Statums foundere fyrer sig selv for at redde virksomheden

@jakob

Mange startups må i disse dage afskedige personale eller ændre deres forventninger og planer for at overleve. Og flere vil komme til. Men i Statum har de tre stiftere valgt en noget radikal tilgang: De har givet sig selv fyresedlen for at redde virksomheden.

Mange startups må i disse dage afskedige personale eller ændre deres forventninger og planer for at overleve. Og flere vil komme til. Men i Statum har de tre stiftere valgt en noget radikal tilgang: De har givet sig selv fyresedlen for at redde virksomheden.

Da Nicolas, Alexander og Stefan i 2016 stiftede rekrutteringsstartuppet Statum svor de en form for musketered. De skulle prioritere det bedste for virksomheden – også selvom det ville få stor betydning for deres egne roller i virksomheden.

Den 30. april fik den aftale mellem de tre foundere den ultimative konsekvens. Her udbetalte de tre foundere nemlig deres foreløbig sidste månedsløn til sig selv.

Over de seneste knap to måneder er 95 procent af Statums omsætning forsvundet som dug fra solen. Kunderne er så småt på vej tilbage, men founderteamet har vurderet, at de er nødt til at skære i omkostninger på den korte bane.

”Vi har vurderet, at vores driftsteam er så stærkt, at det kan køre uden os. Derfor tror vi på, at vi er dem, der bedst kan undværes,” siger Nicolas Kirk Jørgensen, der er CEO i Statum.

Sammen med Nicolas Kirk Jørgensen går de to andre stiftere Alexander Kragh og Stefan Schonert derfor fra ejere af et rekrutteringsbureau til arbejdsløse.

Selvom de har trukket deres sidste løn fra virksomheden, og er gået på jagt efter et nyt job, så er de ikke helt væk fra Statum endnu. De arbejder på en overlevering til kerneteamet, og på længere sigt bliver det Michael Dupont, der skal overtage styringen af virksomhedens og dens 10 medarbejdere.

”Denne manøvre ændrer ikke på, at ambitionerne stadig er store for Statum. Med Michael ved roret og os i bestyrelsen tror vi på, at virksomheden kan blive Europas førende rekrutteringsbureau for scaleups. Vi er nødt til at træffe den svære men nødvendige beslutning nu, men Statum har et stærkt team, som vi tror på kan komme i mål med det uden os i den daglige drift,” siger CMO i Statum, Alexander Kragh.

Vil ikke begå samme fejl to gange

Som mange andre virksomheder har Statum forsøgt at dække tabet af omsætningen gennem hjælpepakker. Men det er ikke nok. Derfor har stifterne også testet andre muligheder. Men det er svært at lokke investorer til at investere i en virksomhed uden omsætning, og et opkøb blev ikke aktuelt, da de eneste interesserede højst sandsynligt ville lukke brandet ned. Og da teamet fik et ’nej’ fra banken om midlertidig finansiering, så var der ingen vej udenom. Omkostningerne skulle sænkes.

”Vi kunne godt have lavet det klassiske founder-move og fyret Statum-teamet, men så ville vi være tilbage til udgangspunktet, og de seneste års udvikling ville være tabt på gulvet. Derfor forsøgte vi at sætte vores egne egoer til side og træffe den beslutning, der objektivt var bedst for virksomheden,” siger Nicolas Kirk Jørgensen.

Det er ikke mere end halvandet år siden, at Statum var ude i netop den manøvre. At afskedige medarbejdere. For forretningen var født med ideen om at bygge en skalerbar softwarevirksomhed og en markedsplads med automatiseret matchmaking mellem virksomheder og kandidater.

Læs også: Fokus på software og skalering dræbte næsten Statums forretning

Med en investering i ryggen ansatte stifterne flere softwareudviklere, og de kom længere og længere fra udgangspunktet og kundernes egentlige efterspørgsel: At finde de rette kandidater. I løbet af det seneste halvandet år har virksomheden dog fundet sin plads i markedet og hjulpet Danmarks hurtigst voksende scaleups med at ansætte nye medarbejdere. De vil derfor gøre alt for at fastholde den position.

“i jagten mod en markedsplads for rekruttering har Alexander, Nicolas og jeg i stedet skabt et succesfuldt rekrutteringsbureau. Så selvom vores vision lå et andet sted, så er vi meget stolte over, hvad vi har bygget. Derfor skal Statum også fokusere benhårdt på vores kerneydelse fremadrettet, nemlig rekruttering. Den teknologi, som vi nåede at bygge, leverer heldigvis et rigtig godt fundament til at gøre netop det,” siger Stefan Schonert, CTO i Statum. 

Forstående investorer

Statum har flere investorer med ombord – blandt andet Tommy Ahlers og Birgit Aaby, der investerede i Statum under Løvens Hule. Flere af investorerne investerede i en tidlig fase af virksomhedens levetid, og som det er med den type investeringer, så udgør kemien med founder-teamet en stor del af ræsonnementet for at investere i et startup. Så hvordan har de taget imod beslutningen?

”De har stor respekt for beslutningen – også selvom de nødigt ser os forlade driften. Det var jo primært os som mennesker, de investerede i. Men de ved også, at vi tager den her beslutning, fordi det er det bedste for virksomheden, og de køber vores vurdering af at fremtiden ser lysere ud, hvis vi kan fastholde det nuværende team,” siger Nicolas Kirk Jørgensen.

Investorene skal heller ikke regne med at de tre stiftere vender tilbage til Statum lige foreløbig. For foundernes rolle var primært at digitalisere forretningen, men den form for udviklingsprojekt bliver ikke første prioritet fremover. Derfor skal de erfarende rekrutteringsfolk nu selv på jobjagt.

”Ingen af os ved, hvad den næste tid kommer til at byde på. Ingen af os har andre alternativer på hånden. Det er en mærkelig følelse at forlade Statum på den her måde. Ingen af os er i tvivl om, at det er den rigtige beslutning, og vi var alle enige om beslutningen, men det føles også godt at vide, at vi overlader det i trygge hænder. Men det er specielt, når det er en krise som denne, der pludselig skal afgøre ens egen skæbne i en virksomhed, man selv har bygget og føler mange ting for,” siger Alexander Kragh. 

FLERE FRA COMMUNITY