You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

DI om regeringens udspil: “Man skal grundlæggende belønnes for den risiko, man tager, når man starter en virksomhed op.”

Sine Linderstrøm er chef for iværksætteri i DI.

Vi har talt med en række politiske organisationer i det danske iværksætterøkosystem om Regeringens kommende iværksætterudspil. I denne omgang er turen nået til Dansk Industri.

Vi har talt med en række politiske organisationer i det danske iværksætterøkosystem om Regeringens kommende iværksætterudspil. I denne omgang er turen nået til Dansk Industri.

Regeringens længe ventede iværksætterudspil er lige på trapperne, ifølge den politiske kalender. I anledningen af regeringens kommende iværksætterudspil har vi talt med en række markante stemmer fra det politiske niveau om iværksætteri.

Men hvad håber erhvervsorganisationer og arbejdsgiverforeningerne på, at den kommende aftale skal indeholde, for at skulle sikre gode vilkår for iværksættere?

Her har vi spurgt ind til de politiske rammer, der er gældende nu for iværksætter i Danmark. Om de største udfordringer, og om, hvad der står øverst på deres politiske ønskeliste.

DI er Danmarks største erhvervs- og arbejdsgiverorganisation med 11 branchefællesskaber, 104 medlemsforeninger og med 27 regioner og regionalforeninger. De repræsenterer 20.000 små og store virksomheder fra stort set alle grene af dansk erhvervsliv over hele landet.

Organisationen varetager både medlemmernes, arbejdsgivernes politiske interesser på lokalt og globalt plan. DI søger indflydelse på en lang række politikområder som erhvervspolitik, forsknings- og uddannelsespolitik, energipolitik, infrastruktur, konkurrencepolitik og skattepolitik. De interesserer sig i høj grad for iværksætteri og skabe gode rammevilkår for dem gennem interessevaretagelse på Borgen. 

Talspersonen er Sine Linderstrøm, der er chef for iværksætteri i DI. Til dagligt arbejder hun med startupmiljøets og iværksætternes vilkår.


Hvad fungerer godt for iværksættere i Danmark?

”Det danske startupmiljø er modnet betydeligt de sidste 15 år, og vi har nogle stærke vertikaler f.eks. Fintech, Life Science og Deeptech. Vi har en meget veluddannet arbejdsstyrke, gode universiteter og er grundlæggende et meget velfungerende land. Vi har mange gode forudsætninger for at skabe nye, stærke virksomheder, som kan vokse sig store. Det er på tide, at vi tager startupmiljøet til det næste niveau.”

Hvad er de største og mest konkrete udfordringer ved at være iværksætter i Danmark lige nu?

”Udfordringerne er strukturelt betinget, bl.a. adgangen til risikovillig kapital i vækststadiet. I dag har vi simpelthen ikke et kapitalmarked, der i tilstrækkelig grad kan tilvejebringe de trecifrede millionbeløb, som der er brug for, når man går fra startup til scaleup. Det har en betydning for Danmark, da det kan være svært at holde på de succesfulde virksomheder, hvis de ikke kan finde kapitalen herhjemme. Vi ser desværre, at mange af de succesfulde danske virksomheder er forsvundet til udlandet, fordi de har fået udenlandske investorer. Det skal vi gøre noget ved. Hvis vi kan holde på virksomhederne lidt længere, vil det gøre en verden til forskel.

Læs også: Werner Valeur inden Regeringens udspil: ”Hver gang, jeg starter en virksomhed, møder jeg det samme problem”

I dag får vi heller ikke i tilstrækkelig grad indfriet potentialet med skabe iværksættervirksomheder ud af universitetsmiljøerne. Mere af den gode forskning skal kommercialiseres og komme op med løsninger, på de komplekse udfordringer vi står overfor som samfund, f.eks. inden for klima og sundhed. Flere iværksættermiljøer er blomstret op, men vi har stadig til gode at se en unicorn-virksomhed udspringe fra et universitet. Derfor skal vi styrke universiteternes arbejde med innovation.”

Regeringen forventes i løbet af de næste måneder at præsentere et iværksætterudspil. Hvad ser du gerne, at der er med i det?

”DI håber, at politikerne vil gå ambitiøst til værks og skabe strukturelt bedre rammevilkår for iværksættere, så de får de bedste muligheder for at bygge og skalere deres forretning. 

Der er en del snubletråde indenfor skatteområdet, hvor der er regler, der ikke tager hånd om det at være iværksætter- og vækstvirksomhed. Vi skal have fjernet ”fantomskatten”, som betyder, at iværksættere ender med at blive beskattet for penge, de ikke har haft mellem hænderne. Det er urimeligt for dem som bliver ramt af reglerne og meget lidt motiverende for dem, der overvejer at starte virksomhed. Det skal også være lettere at give medarbejderaktier, hvor reglerne i dag, er helt umulige at navigere i for en startup. Man skal grundlæggende belønnes for den risiko, man tager, når man starter en virksomhed op. Derfor håber vi på, at de udfordringer vil blive adresseret i den kommende iværksætterstrategi.

Læs også: SMVdanmark om regeringens udspil: ”Hvorfor får politikerne ikke gennemført de initiativer, som de allerede er enige om?”

Faktisk er DI enige med flere af de politiske partier om, at skatteområdet skal prioriteres. Vi mener selv, at 3/4 af de afsatte midler bør gå til forbedre vilkår på skatteområdet.”

Hvad skal der til for at tage næste skridt i Danmark?

”DI har lagt 14 iværksætterpolitiske forslag frem. Hvis politikerne implementerer de forslag, så vil jeg mene, at vi er godt på vej. Iværksætterstrategien bør tages op til revision om nogle år, så det kan vurderes, om tiltagene har givet det ventede resultat. I andre europæiske lande forbedrer man også rammevilkårene for iværksættere. Derfor er det vigtigt, at politikerne forstår, at vi selvfølgelig er en konkurrencesituation med de andre lande, især på iværksætternes vilkår.

Vi har ventet meget længe på regeringens iværksætterudspil – nu skal der sættes handling bag ordene. Det positive er, at der er blevet sat markant flere penge af. Fra 300 mio.kr. til en mia.kr. årligt fra 2030. Når det er sagt, er det ikke ligegyldigt, hvordan politikerne vælger at bruge pengene. Derfor håber vi virkelig på, at politikerne prioriterer at give nogle markante løft, så det kan mærkes hos iværksætterne. Strategien skal skabe bedre forudsætninger for, at vi kan skabe fremtidens næste Mærsk eller Novo Nordisk, så vi kan bevare vores fremtidige velstand i landet”.

Læs også: Iværksætter i opråb: En skandale, at så få investeringer går til kvinder

FLERE FRA COMMUNITY